De Bantegaaster Bouwe Mús offreerde volgens familieverhalen honderd jaar geleden – zijn huisje staat er nog – zijn vrouw aan wie hem even thuis wilde brengen. Hij kon niet fietsen en het vervoer ging toen nog te voet of met paard en wagen. Pake Jan Martens de Haan wilde daar niks van weten. Die had zelf een vrouw.

            Deze associatie krijg ik bij het aanbod van noordelijke bestuurders om eventjes 220.000 huizen te bouwen in ruil voor een treinverbinding. De Friese gedeputeerden zijn kennelijk zo wanhopig dat ze dit groene land willen opzadelen met 45.000 nieuwbouwwoningen. Zonder enig overleg met belanghebbenden fietsen ze dwars door alle moeizaam gemaakte bestemmingsplannen heen. En daar dan na alle commotie ook nog een Te Gast-stuk over schrijven in de Leeuwarder Courant, je moet maar lef hebben.

            Zo bereidt Vermillion Energy uit Amsterdam en Harlingen momenteel mega-gaswinning voor in midden- en oostelijk Fryslân. Daar is iedereen op tegen, maar Hidde Baars heeft genoeg van kleine gasveldjes en zijn bedrijf kan er dik aan verdienen. De grond zal van Wergea tot Doezum volgens hem maar dertig centimeter zakken, als je de zoutwinning niet meetelt. Voor scheuren in de muur meld je je maar bij de NAM, die heeft wel ervaring met actievoerders en juristen.

            Als je bij dit nieuws al niet in de grond zinkt, hoor je misschien nog het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35, dat twee keer zo lawaaiig is als de bewoners van Jelsum, Cornjum en Marssum door de technici van Lockheed-Martin en Ank Bijleveld was beloofd. Ach ja, niet elke schatting is een voltreffer. Elke raket van de F-35 trouwens ook niet. 

            Cora van Nieuwenhuizen moet en zal nog dit jaar een nieuw vliegveld bij Lelystad openen, al deugt er van de cijfers niks. Wopke Hoekstra geeft nog eens twintig miljard weg aan zielenpieten die liever in de kroeg een wijntje inschenken dan in een ziekenhuis de pispot legen. En Hugo de Jonge jaagt jonge meiden zonder mondkapje langs Covid-patiënten, omdat de dingen van CDA-maatje Sywert van Lienden vol Chinees vergif zitten. Sywert telt zijn geld, Hugo kan niet rekenen en Wopke hoefde thuis nooit op de kleintjes te letten. Ze hadden álles, en 1,2 miljard is ook maar een getal.

            Deze regenten zijn geschikt voor Noord-Korea. Daar moet besturen heerlijk zijn voor wie de democratie ingewikkeld vindt. Dat vindt ook Mark Rutte, want die is van de VVD en hééft niet eens een vrouw. Rekenen kan hij trouwens ook niet.  

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen