De schaatscarrière van Abe Lenstra

HINDELOOPEN – Abe Lenstra kon alles. Voetballen natuurlijk, maar ook tennissen, biljarten, hardlopen en verspringen kon hij als de beste. Zelfs achter het dambord was hij een strateeg. Wat hij ook goed kon was schaatsen. Aan veel wedstrijden nam hij van 1938 tot 1954 niet deel – zo’n 50 in totaal – maar toch is zijn carrière op de kortebaan een expositie waard.

,,Abe heeft alle kampioenen in zijn tijd minstens één keer in een rechtstreeks duel verslagen,’’ zei schaatskenner Ron Couwenhoven bij de opening in het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Ron schreef ter gelegenheid een mooi boekje: Abe en het ijs waarvan hij het eerste exemplaar overhandigde aan de ‘oer-Fries’ Jan Kooistra, de nummer 53 van de Elfstedentocht van 1963. De tentoonstelling is deze winterperiode te zien.

Een van Abe’s tegenstrevers was zijn teamgenoot Germ Hofma, de enige van de Heerenveense wonderploeg die ook het Nederlands elftal haalde. Andere kortebaancracks tegen wie Abe het opnam waren Jacob Slof, Sjoerd Zeldenthuis, Doekele Hielkema, Berend Hof en later Kees van Eikeren.

Ron heeft berekend dat Abe 19 van de 50 wedstrijden won en dat hij aan premies voor meer dan 1.600 gulden bij elkaar schaatste. Een bedrag dat nu zou overeenkomen met 8.000 euro.

Foto: Ron Couwenhoven, Gauke Bootsma van het museum en Jan Kooistra.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen