LEEUWARDEN – Wetsus vierde een bijzondere mijlpaal: de 100ste promotie sinds de oprichting. In 2005 promoveerde Ronald Jansen van de membraantechnologiegroep van de Universiteit Twente als eerste bij Wetsus. Ook nummer 100 is afkomstig van Universiteit Twente: Gerwin Steen.

In de afgelopen 15 jaar hebben onderzoekers aan 23 universiteiten, hun promotieonderzoek uitgevoerd in het Wetsus-programma. De honderdste promotieplechtigheid vond plaats in de Grote Kerk. Dat doen promovendi bij voorkeur graag in de stad waar ze gestudeerd en gewoond hebben en waar ze hun sociale omgeving hebben opgebouwd.

De promovendus werkt aan een revolutionair systeem om verschillende zouten in water met alleen maar licht te kunnen meten. Onder leiding van zijn promotor Herman Offerhaus was  Gerwin binnen het thema Sensoring, een van de 23 onderzoeksthema’s van Wetsus, bezig aan het ontwikkelen van een detectiesysteem van anorganische ionen in water. Centraal stond daarbij de vraag: hoe meet je welke en hoeveel ionen bevat water? Dat is van belang voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven en de industrie met het oog op eventuele vervuiling.

De plechtigheid startte met een ‘lekenpraatje’ waarin de promovendus een algemeen begrijpelijke uitleg over zijn ingenieus en complex onderzoek gaf. Burgemeester Ferd Crone was de hele middag aanwezig. Daar toont hij mee aan hoe belangrijk hij wetenschappelijk onderzoek in Leeuwarden vindt. Hij is zo enthousiast dat hij op bezoek in Den Haag Wetsus-pennen uitdeelt. 

‘Voor Wetsus is hij een geweldige ambassadeur. Hopelijk wordt zijn opvolger dat ook,’ zei bestuurder Johannes Boonstra. (AvK)

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen