‘Door de zondagsschool leer ik Titus beter kennen’

AMSTERDAM –Theun Plantinga speelde de hoofdrol in het muziektheater Titus. Zeven jaar geleden speelde hij al in Bonifatius de MusicalAlexandra Alphenaar met wie hij in de comedy SeksTips speelde, is in Titus diens muze Teresa van Avila. Titus is Titus Brandsma, een karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Bolsward die in 1942 in Dachau door de Duitsers is vermoord. Hij is zaligverklaard door de Paus.

Geboren 23 juni 1983 in Feanwâlden.

Woonplaats Amsterdam.

 

Relatie Michael Kick. Wij zijn vier jaar samen.  

Opleiding De middelbare school Singelland in Burgum, daarna MBO sociaalpedagogisch werk en vervolgens de opleiding voor Theaterdocent aan NHL Stenden. Ik speelde tijdens mijn studie al bij Tryater en wilde eerst de studie HBO verpleegkunde doen. Dit leek me een goede opleiding waar ik op terug zou kunnen vallen omdat het theater nogal onzeker is. Maar ik liep gillend weg; te schools. Ik moet toch de creatieve kant op, wist ik toen.

Werk/carrière Ik heb één keer meegedaan in het dorpstoneel in Feanwâlden. Ben van der Knaap, toenmalig zakelijk leider van Tryater, zat in de zaal. Hij heeft me direct gepolst. Je mag hem mijn ontdekker noemen. Inmiddels ben ik vele producties verder en speel ik nu in de familiemusical Masha en de Beer Live! Een nieuwe passie van mij is trouwambtenaar te zijn. Daar heb ik een cursus voor gevolgd. Verder ben ik van plan meer tijd te steken in mijn eigen productiebedrijf Entertheunment.  

Geloof Ik ben niet christelijk opgevoed. Het gekke is dat ik als jochie van vier jaar graag naar de zondagsschool van de doopsgezinde gemeente wilde. Dat was heel gezellig en ik vond de Bijbelse verhalen mooi. De Doopsgezinde Gemeente gaf me veel ruimte in het ontwikkelen van mijn talent. Het mooie is dat ik door de zondagsschool Titus Brandsma beter kan leren kennen; hoe hij God en de mensen ziet.    

Politieke partij/voorkeur Ik ben niet zo politiek geëngageerd. Ik stem links-liberaal, D66 vanwege hun aandacht voor cultuur. Ik hoor ook wel via de radio eens een rechts geluid waarvan ik denk: tsja… maar nee!

Hoogtepunt Titus kan dat worden. Dat ik deze rol heb gekregen is al een hoogtepunt, een eer. Vaak zeggen ze dat je laatste voorstelling je beste is. Daar zit wat in. Je groeit voortdurend in dit vak. Ik word wel steeds nerveuzer maar op het toneel staan geeft mij steeds weer heel veel voldoening. Locatievoorstellingen met enthousiaste amateurs zijn de kersen op de taart. Hun plezier zie je nergens in het professionele circuit. 

Dieptepunt Het overlijden van mijn moeder, drie jaar geleden. Ze was nog maar zestig. Haar ontbreken in Dokkum geeft Titus een extra lading, de gedachte dat vader er straks alleen zit… Bonifatius was een van de laatste stukken die mijn moeder van mij heeft gezien.       

Voorbeelden John Lanting van het Theater van de Lach. Maar in wezen is iedereen mijn voorbeeld. Ik kijk altijd naar anderen. Verder is mijn vader een voorbeeld voor me; hoe hij in het leven staat, alleen. Maar hij blijft actief, houdt van zijn werk als kok, hij is betrokken en straalt levenslust uit.

Leermeesters Bruun Kuijt, de regisseur van Titus. Hij kent me al vanaf het begin. Door hem durf ik de intensieve rol van Titus aan. Het komt allemaal goed. Rieks Swarte uit Haarlem was ook een regisseur bij Tryater waar ik mee mocht werken. Hij is een kunstenaar in het kinderlijk eenvoudig maken van theater. Met een stift en een laken kan hij een heel decor creëren. Zijn beeldtaal inspireert.

Beste advies Het is een cliché, maar het overlijden van mijn moeder heeft me nog meer het inzicht gegeven in wat ik al van anderen had gehoord: probeer gelukkig te zijn, al is het door een bakkie koffie of een moment onder de zon. En écht geluk hoeft niet standaard te zijn als je nog wel met elkaar bent getrouwd, maar daar te weinig van geniet. Ik hoop dat mensen kunnen genieten.

Inspiratie Die doe ik op door observeren: hoe gedragen mensen zich, hoe lopen ze, reageren ze, wat doen ze, hoe gaan ze met elkaar om? Héérlijk. Daardoor leer ik verschillende types te vertalen naar mijn eigen lijf. Dan kun je beter in de huid van een personage kruipen en blijf je veelzijdig.  

Eten Patat met een shoarmarol of een smulrol. Ja, vreselijk. Nee, ik eet dat niet elke dag. En nee, ik word er niet dik van. Ik ben slank van me zelf en door druk, druk, druk te zijn. Ik moet steeds denken: blijven eten Theun. Als ik een dag niet eet ben ik een kilo kwijt. In de rol van een sterk vermagerde en vermoeide Titus in het concentratiekamp is dat een voordeel. 

Drinken Het allerlekkerst vind ik een Pinot Grigio op een terras.

Muziek Heel breed. Het liefst een kleinkunstluisterliedje met een kop en een staart. Daar kan ik in verdwijnen. 

Concert Ik hou niet van mensenmassa’s maar heb intens genoten van een concert van Jessie j vijf jaar geleden in Paradiso.

Theater De Schapelaervan Deuten & De Goeij op Oerol 2010. Dit verhaal gaat over een boswachter die de mensen wil laten zien hoe een wolf een schaap opvreet. Maar de wolf en het schaap raken bevriend. De boswachter raakt geïrriteerd en om de wolf een hak te zetten schiet hij het schaap dood, wat de wolf heel zielig vindt en hem aan het huilen maakt. 

Acteur/actrice Ik kan niemand noemen van al die vele goede collega’s.

Artiest Erwin Olaf, de fotograaf die nu in het Gemeentemuseum Den Haag exposeert.

TV Ik kijk weinig. Het meest boeit mij nu Game of Thrones. Normaliter hou ik niet van het pompeuze, maar hier zit ik helemaal in.

Film Billy Elliotis favoriet. Het verhaal gaat over een jongetje wiens moeder overlijdt waardoor er een mannengezin van drie overblijft. Het jongetje moet man worden en boksen van zijn vader, maar hij valt voor ballet en ontdekt zijn passie. Een heerlijk feel good-drama.

Toneelstuk Het klinkt flauw, maar wederom Billy Elliot, maar dan de musical waarvan ik bang was dat die de film kapot zou maken. Bruun zei echter: Theun, je moet naar Londen! En echt: het was schitterend.

Krant/tijdschrift/medium Omrop Fryslân en de LC die ik nog altijd lees. Fijn om alles te weten van Friesland. Ik heb geen papieren abonnementen want ik heb geen zin om van vier hoog kranten uit de bus te halen. In de auto luister ik altijd naar Radio I.

Boek Ik ben niet zo’n boekenlezer. Biografieën zijn mijn genre. 

Gadget M’n nieuwste telefoon, een Samsung S10 waarmee ik alles kan streamen in hoge kwaliteit. Tech vind ik heerlijk.

App Google Maps en de A-calendar. Die laatste is heel belangrijk voor mij want anders wordt m’n leven een soepzooitje. 

Sport Niks. Ja, vreselijk. Gelukkig is m’n werk behoorlijk fysiek.

Hobby’s Ook niet. Mijn hobby is – gelukkig – m’n werk geworden.

Vervoer Mijn Opel Meriva. Duitse degelijkheid. 

Vakantie Ik maak één keer per jaar met mijn vriend een verre reis, bij voorkeur naar Azië om het eten en de mensen.

Doen met een miljoen Op een mooie plek in Friesland een royaal pand aankopen dat kan dienen als een warme ontmoetingsplaats voor gasten, als trouwlocatie, waar ik culturele events kan organiseren en een studio kan inrichten.

Blij van De liefde.  

Somber van Dat mensen de liefde vergeten. 

Hekel aan Mensen die zeggen wat ze gaan doen en het niet bewerkstelligen, zoals vaak in de politiek.

Kan niet zonder M’n vriend en het publiek. Het klinkt misschien arrogant maar ik moet gezien worden.

Wat moet anders? Mensen moeten meer naar elkaar om kijken en niet langs elkaar heen leven. Groet elkaar zoals in Friesland, ook al ken je elkaar niet.  

Over vijf jaar Verbind ik veel paren in de echt, woon ik weer in Friesland en werk ik samen met mijn vriend aan ons eigen bedrijf .

Titus Het wordt prachtig, imposant en indrukwekkend. Ik hoop dat mensen Titus leren kennen. Hij is heel inspirerend en ongrijpbaar, een mystieke man. Bijna niet menselijk zoals hij leefde. Er is hem veel aangedaan en elk normaal mens zou in opstand komen, maar hij blijft de goedheid zelve door God in de mensen te zien. Het enge aan de rol is zijn gedrag want Titus is kalm en ik mateloos expressief. Hij wilde alleen maar goed doen. Dat hij waarschijnlijk heilig wordt verklaard begrijp ik. Wat hij kon is heel bijzonder.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen