ORANJEWOUD – Ook Grand Café 1834 van hotel Tjaarda heeft nu zijn eigen speciaalbier: Woudster. Dit vorstelijke bier is een ode aan Oranjewoud en de Oranjes die er in de 17eeuw hun lustoord stichtten. Je moet dat natuurlijk kunnen proeven en dus is in deze Woudster Oranje Tarwe op basis van Amerikaanse hopsoorten sinaasappelschil verwerkt. Dat heeft geresulteerd in een licht, fris en toch karaktervol bier, speciaal gebrouwen voor Tjaarda waar steeds vaker werd gevraagd of er ook een speciaal lokaal bier verkrijgbaar was. Welnu, die gast kan nu proosten: tsjoch!

Drie jaar geleden werd bij de opening van het vernieuwde Grand Café 1834 door Riekele Heida (hoofd van de bediening) de gedachte geopperd om met een eigen bier te komen. Dan kon aan de karaktervolle verzorging nog meer cachèt worden gegeven. Directeur Tjitte de Wolff was het daar mee eens en hij werd door de presentatie van het speciaalbier Chef Mike van de Herberg van Ternaard bevestigd in het belang ervan; het smaakte hem prima. Dus legde hij zijn plan voor aan Ulco de Jong van de receptenbrouwerij Kroon op Leeuwarden. Gezamenlijk werd het recept uitgedokterd. De sinaasappelsnippers mochten niet ontbreken. De Woudster wordt gebrouwen door Het Brouwdok in Harlingen. 

Reitse Spanninga tapte het eerste glas en burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen mocht de Woudster als eerste proeven. Hij deed dat voorzichtig want tijdens het werk drinkt hij geen druppel alcohol.

‘Ik heb zelfs eerst de wethouders geïnformeerd,’ lachte hij.

Bijzonder is dat van het bierborstel brood wordt gebakken door de Bakkers van Verloop. Ook dat werd tijdens de presentatie met een geitenkaas geproefd. 

‘Hoe circulair wil je het hebben?,’ merkte Reitse op. 

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen