DROGEHAM – Juist op het moment dat de regering de bouwsector afknijpt en het land lam legt met een onthutsend stikstofbeleid, opende VDM Woningen in Drogeham, nota bene op de dag van de duurzaamheid (10 oktober 2019), een nieuwe fabriek. Hiermee toonde VDM duurzame durf, al is het wrang tegen de geschetste achtergrond. De vernieuwde duurzame fabriek is voorzien van geïsoleerde gevels en daken die in de plaats zijn gekomen voor de asbestbeplating. Daarop zijn 3.200 zonnepanelen geïnstalleerd die ruim 800.00 kWh genereren waarvan 300.000 zelf wordt gebruikt en 500.000 het net op gaat.

Deze investering lijkt gewoner dan het is want op 95 procent van de bedrijfspanden in Nederland liggen nog geen zonnepanelen.

VDM heeft productietechnisch een lage stikstofuitstoot zoals dat tegenwoordig heet. Woningen worden er in dak- en gevelelementen geprefabriceerd. De houtskeletbouw verloopt snel en efficiënt. Logistiek gezien kan het niet beter en duurzamer. Binnen een dag staat de woning op een al dan niet gefundeerde betonvloer. 

Het 4.000 m2 grote fabriekscomplex beslaat vier hallen en in elke hal vindt een onderdeel van het productieproces plaats: houtskeletbouw, binnenwand, buitenwand, dak, vloer. Wanden en daken bestaan uit complete, 24 cm dikke geïsoleerde elementen met een hoge kierdichtheid. Het hele bouwproces heeft VDM in eigen beheer. Onderaannemers leveren speciale elementen zoals trappen door Douma in Sint Nicolaasga en ramen, deuren en kozijnen door De Jong in Woudsend.

De twee nieuwe geautomatiseerde productielijnen, geïnstalleerd door H&M in Sneek, geven extra ruimte in de productiecapaciteit. Eind dit jaar volgt nog een derde geautomatiseerde productielijn. Met deze investeringen kan VDM Woningen de gestage groei van de afgelopen jaren doorzetten. De precisie, nauwkeurigheid en efficiëntie waarmee de productielijnen produceren is erg hoog. 

Duurzaam, groen en innovatief ondernemen is de koers die VDM Woningen inzet en steeds verder wil uitbreiden.

Er wordt nog een vervolg gegeven aan de investeringen. Zo wordt de vingerlasstraat vervangen wat als voordeel geeft dat VDM voortaan de houtlengtes zelf kan bepalen en nog meer regie over het bouwproces heeft.

VDM NEXT 
Tijdens de opening door burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen presenteerde VDM Woningen haar nieuwste innovatieve woonconcept: VDM NEXT. Dat is een kleine, volledig elektrische en voordelige woning voor het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens. De woningen zijn uitgerust met een accu’s die steeds geavanceerder worden.

‘In Friesland worden bij MG Energy Systems in Leeuwarden de beste accu’s van de wereld gemaakt,’ vertelde de Friese energiecommissaris Bouwe de Boer.

De goed verhuurbare VDM NEXT-woningen zijn commercieel aantrekkelijk voor woningcorporaties en beleggers. De woningen zijn tevens bij uitstek geschikt voor plaatsing in het Groninger aardbevingsgebied. 

Algemeen directeur Jan van der Meer van VDM heeft geen vrees voor een rem op de woningbouw omdat zijn bedrijf klaar is voor een nieuwe toekomst: ‘Wij verwachten het verschil te kunnen maken.’

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen