LEEUWARDEN – Eeltsje Hettinga is afgelost als Dichter fan Fryslân door Nyk de Vries (1971, Noardburgum), woonachtig in Amsterdam. Nyk studeerde geschiedenis in Groningen. In 2016 won hij de Piter Jellespriis voor de letteren van de Gemeente Leeuwarden en in 2019 was hij met zijn boek Rengergenomineerd voor de Gysbert Japicxpriis. De komende twee jaar is Nyk als de nieuwe vaderlandsdichter poëtisch ambassadeur van Fryslân en luistert hij speciale gelegenheden op met een gedicht.

Daarvoor krijgt hij een vergoeding van de provincie.

De wisseling van de wacht vond plaats in de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof tijdens het cultureel stadsfestival Explore the North. Daar liet cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes weten dat Eeltsje de provincie een poëtische boost heeft gegeven. Eeltsje was de eerste Dichter fan Fryslân. De periode geldt voor twee jaar. Hij wees de gasten in zijn afscheidsrede op de vrijheid van meningsuiting. 

Zijn advies aan zijn opvolger luidde: ‘Blijf vrij en onafhankelijk, word geen slippendrager. Niet pleasen, maar teasen. Al zitten we natuurlijk ook niet te wachten op moralistische pamfletschrijverij.’

Dat de uitingsvrijheid nog steeds moet worden verdedigd bleek tijdens het culturele hoofdstadjaar toen op Malta (hoofdstad Valletta was zusterstad) de kritische journaliste Daphne Caruana Galizia werd vermoord. Een aanslag die door Eeltsje als eerste scherp werd aangekaart en veroordeeld terwijl voorzitter Tjeerd van Bekkum het aanvankelijk afdeed als ‘een politieke kwestie’.

‘Het waren twee mooie jaren met Eeltsje,’ besloot Sietske Poepjes.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen