HEERENVEEN – In tijden van economische tegenwind, wanneer iedereen met de kop voorovergebogen zich de rimram fietst, is het een ideaal moment voor een beslissende demarrage. Directeur/eigenaar Egbert Bleijenburg van Metaalzetterij Heerenveen is zo’n man die uit het peloton is ontsnapt. Hij investeerde fors in een zeer geavanceerde snijmachine die hij niet alleen voor zijn eigen producten inzet, maar ook voor derden.

De machine is een Bystronic ByJet Classic 6030. Daarvan staan er slechts 22 in de Benelux. In het noorden heeft Metaalzetterij Heerenveen de primeur. Begin december zijn de onderdelen vanuit Zwitserland aangevoerd en tot het einde van het jaar was men bezig met de installatie. Na een testperiode is de machine vanaf januari 2012 operationeel. De machine is de beste in zijn soort.

Egbert Bleijenburg: ‘Van Zwitserse makelij houdt in dat Bystronic hooggekwalificeerd is en supernauwkeurig is. Kwaliteit zoals men ook van de uurwerken uit dat land gewend is.’ Met de investering is een bedrag gemoeid van € 450.000. Om er ruimte voor te creëren heeft het bedrijf aan de overkant van de Kimslede een pand aangekocht en ingericht. In totaal investeert Metaalzetterij Heeerenveen bijna € 1 miljoen.

De computergestuurde machine snijdt doormiddel van water en zand. Het water wordt onder een zeer hoge druk van 3.600 bar door een oogje van 0,28 millimeter gespoten. Er wordt automatisch speciaal zand aan toegevoegd. Dit zand – GMA Garnet – komt uit West-Australië. Het is de enige plek ter wereld waar dit zeer fijnkorrelige zand van een grote hardheid is te vinden. Alle materialen zijn met deze machine snijden. Van tientallen centimeters dik staal tot graniet en hout toe. Klanten hoeven niet alleen uit de aannemerij te komen of bedrijven in dak- en gevelplating zijn, maar derden kunnen ook machinebouwers en scheepswerven zijn, of bedrijven in natuursteen.

‘Met deze machine kunnen we onze markt verbreden. Bovendien vergroten we de veelzijdigheid van onze onderneming. We kunnen nu snijden, zetten en lassen en in de nabije toekomst ook poedercoaten. We leveren straks een kant en klaar product af,’ aldus Egbert.

Metaalzetterij Heerenveen koos voor een machine met twee spuitkoppen. Directeur Jan Stremmelaar, die een speciale cursus heeft gevolgd om met de machine te kunnen werken, verklaart die keus als volgt: ‘Daardoor zijn we in staat simultaan te snijden, maar we kunnen ook met twee koppen één product bewerken, wat tijd bespaart.’

Op de machine kan een inlegblad van maximaal zes bij drie meter worden gelegd. De installatie kwam heel precies. De machine staat op 35 poten en de belasting is per poot 2.000 kg. Qua waterpas moet de tolerantie nul zijn. Bleijenburg overweegt de verdere ruimte van het pand in de toekomst te benutten voor de verlijming van isolatiepanelen.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen