SNEEK – Beter konden de Captains of Industry het niet treffen tijdens de Friso Bokaal, want er stond een prachtige bries op een woelig Sneekermeer. Winnaar werd Harry Hendriks, directievoorzitter van Philips Benelux. Hij stond aan het roer met Gerhard Pietersma, de schipper van Eernewoude, welk dorp een link heeft met de multinational. Immers, Frits Philips recreëerde vroeger in deze watersportplaats en had op het ‘Philips-eilandje’ een vakantiewoning. Eernewoude won de eerste manche en eindigde in de middagwedstrijd als vijfde. Daardoor bleven Pietersma en Hendriks Joure een tiende punt voor. Als derde eindigde Grouw met 6,9 punten. Aan boord op dit skûtsje zat KPN-directeur Bob Toetenel, die menig vakantie in dit dorp doorbrengt.

Natuurlijk was Friesland goed vertegenwoordigd met mensen uit het openbaar bestuur en het bedrijfsleven. De gedeputeerde Jannewietske de Vries en Tineke Schokker waren er, net als Lammert Fopma (AB Fryslân), Marc van Gulick (Lauswolt), Paul van Gessel (Fryslân Marketing), Paul Visschedijk (CSK) en nog vele anderen. Onder de captains bevond zich Michiel Herkemij van Douwe Egberts.

‘Dit voelt inderdaad als thuiskomen,’ lachte Michiel namens het net verzelfstandigde en beursgenoteerde bedrijf dat jarenlang hoofdsponsor van de SKS was. De topman van DE zat aan boord bij Pieter Meeter van Bolsward. Cor van Zadelhoff, te gast bij Ype van der Meulen van Woudsend, was de enige die alle tien edities van de Friso Bokaal heeft meegemaakt. Met een gloedvol betoog inspireerde hij de bemanning. ‘Ome Cor’ wist namelijk nog nooit te winnen, vandaar. Hij moest echter met een vijfde plaats genoegen nemen, wat voor Woudsend een goed resultaat was. In 1985 werd de eerste Friso Bokaal gezeild. Het was een vondst van toenmalig CdK Hans Wiegel. Hij liet zijn secretaresse Thea Dellepoort de hoofdmaten van de vaderlandse topmanagers inwinnen om vervolgens met het sturen van een schipperspet hen uit te nodigen. Het was meteen een groot succes met mannen als Alfred Heineken, en dat is het nog.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen