HUIZUM - Het Húzumer SKS-skûtsje ‘It Doarp Huzum’ wordt komend seizoen jaar vervangen door de Buitenstvallaatster ‘Sûn en Wol’ van Siete Eilderts Meeter. De Stichting Vriendenclub It Huzumer Skûtsje heeft daartoe met Siete Meeter een overeenkomst gesloten.

It Doarp Huzum wordt overgenomen door Jan Sipko van der Veen van de Friesche Olie- en Verfhandel BV en Cor van der Zee van de firma Sake Zittema. Zij zullen het skûtsje door de IFKS laten keuren om er in de C-klasse mee uit te komen. De nieuwe naam wordt ‘Sinnekening’, een verwijzing naar de bijnaam van de vorige schipper die vanwege zijn laatste plaatsen ook wel ‘Lodewijk de Veertiende’ (de vroegere Franse vorst die de Zonnekoning werd genoemd). Schipper wordt Jan van der Veen, die al de nodige ervaring heeft als zeiler in een 22-kwadraat.

In de deal is er rekening mee gehouden dat masten en tuigages worden geruild. Huizum houdt dus zijn eigen zeil en fok. De ‘Sûn en Wol’ is in 1925 in opdracht van S. de Jong uit Midlum gebouwd op de werf Buitenstvallaat in Drachten. Het schip zeilde in de A-klasse groot van de IFKS. Het kwam vrij omdat de schipper Siete Meeter is benoemd als schipper op het Ljouwerter Skûtsje. De ‘Sûn en Wol’ eindigde in 2012 als zesde in het eindklassement.

‘It Doarp Huzum’ is in 1911 gebouwd bij ‘De Roos & Van der Meijden’ in Leeuwarden. Lodewijk Meeter senior werd er kampioen mee in 1970 en ’71. In 1986 werd hij nog tweede achter Jelle Reijenga en in 1988, zijn afscheidsjaar, vierde in het klassement.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen