Ard Schenk en Jos Valentijn delen veel gemeenschappelijke bezigheden.

HEERENVEEN – Vijftien jaar geleden nog een ‘rugzak’ van 25 kg. dragend, maar inmiddels afgeslankt naar 85 kilo, en een herseninfarct te boven gekomen, is schaatslegende Ard Schenk (68) zich onlangs gaan toeleggen op z’n tweede jeugd. Die heeft hij verwoordt in een boek, dat hij presenteerde in de praktijk van zijn collega-fysiotherapeut Jos Valentijn in Heerenveen. Hun gemeenschappelijkheid is ook het schaatsen: Ard als nog altijd bewonderd langebaancrack en Jos die 40 jaar geleden tweede werd op de WK-sprint en drie jaar later in kansrijke positie klungelig de WK-titel verspeelde.

Ard, nu actief als crossfietser, pronkrijder en skiër, hoorde ik verkondigen dat een gezonde balans tussen werk en ontspanning het meest belangrijk is ‘om goed in je vel te zitten’. En zo stelt hij: ‘Niet ophouden met bewegen omdat je ouder wordt, want je wordt oud als je niet meer beweegt. Juist vandaag de dag is niet alleen bewust leven, maar ook beweging actueel, wil je zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en functioneren.’ Gezonde voeding is in dat kader ook erg belangrijk.

‘Vers en alles wat zwemt en vliegt,’ zo hield Ard zijn 100-koppige, meest ‘grijze’, maar wel potentiële doelgroep voor. Ricus Leemeijer (65) uit Heerenveen denkt dat hij wel aan het gestelde gezondheidspatroon voldoet.

‘Uitdagingen op het sportieve vlak ga ik niet uit de weg,’ zegt die eerdere surfer, hardloper en nu nog actief voetballer bij vv Heerenveen, tennisser en wandelaar. De iets jongere ondernemer en sportman Tinus Weima uit Heerenveen en sportfanaat Luuk de Vries uit Mildam lieten mij weten dat de boekpresentatie niet zoveel nieuws onder de zon met zich mee bracht.

Het kwam Ard Schenk ‘mooi gelegen’ om tijdens het open huis van de Tigra fysiotherapie zijn boek te promoten en te signeren, zegt hij desgevraagd. Die sessie viel namelijk te combineren met het bezoek aan de World Cupfinale in Thialf Heerenveen, waar Jos Valentijn vanwege zijn bestuurlijke en adviserende functies nog steeds kind aan huis is.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen