Wendy Spoelstra van Noordplan, Nora van Warmerdam van Van der Meulen Business Events en Natasja Kesteloo van Noordplan verzorgden het programma Puur Friesland.

LEEUWARDEN – ‘Om’t it om de hannel giet’, zoals Jant van Dijk van het Congres Bureau Friesland dat uitdrukt, had zij met zes Friese collega’s allerlei potentiële meetingplanners uit ons land en België uitgenodigd voor drie sitevisits aan onze provincie. ‘En no binne it ús ambassadeurs,’ zegt zij naar aanleiding van de positieve reacties die zij op ‘Beleef Friesland’ hoorde. Horeca- en andere ondernemers hadden hun beste beentje voorgezet om het de gasten, die mogelijk later Friesland als congresbestemming kiezen, naar de zin te maken.

De 39 vrouwelijke en 10 mannelijke deelnemers werden verwelkomd door CdK John Jorritsma. Diens favoriete Friese uitjes, zo liet hij het gezelschap tijdens een vraag- en antwoordspelletje weten, zijn een etentje bij Frouckje State en op Terschelling de combinatie van een uitsmijter nuttigen bij Paal 8 met een fietstochtje over het eiland.

Het informele tweedaagse programma, met een grote verscheidenheid aan meeting mogelijkheden, begon en werd afgesloten in het WTC Leeuwarden, de locatie voor grootschalige congressen. Uiteraard toonde de directeur daarvan, Robert Berting, zich ingenomen met het bezoek van de meetingplanners aan zijn complex; voor deze gelegenheid door Bram Nauta benoemd als de heilige grond voor de Elfstedentocht.

In een gesprekje met de horecabazen Marc van Gulick van Lauswolt en Tjitte de Wolff van Tjaarda Oranjewoud, zei Berting geen klagen te hebben over de verhuur voor congressen en evenementen. De landelijke bijeenkomst van de PvdA is hier georganiseerd, evenals het personeelsfeest van Poiesz, de TEL als vervanger van de BedrijvenContact dagen, de drukbezochte Nacht van Friesland kwamen goed uit de verf en de vlooienmarkt groeit tegen de crisis in.

De deelnemers aan ‘Anders congresseren en vergaderen’ bezochten het Fries Museum, de Wiidpleats, het Skûtsjemuseum en galerie Koopmans in Earnewâld, landgoed Lauswolt voor diner/overnachting en daar in het park een show met Friese paarden. ‘Puur Friesland’ ging naar hotel Oostergoo in Grou, van daaruit palingvissen met Ale de Jager, bezoek aan Lemmer (oude sluis en Woudagemaal) en vervolgens verzorgde Eric Hanenburg een driegangen diner, verdeeld over zijn Lokaal 55 Sneek, Epemastate IJsbrechtum en de Weduwe Joustra in Sneek. De overnachting was op de Pollepleats in Westhem. De Waddenexperience leidde de deelnemers naar Vlieland met activiteiten op dat eiland en diner/overnachting in WestCord Seeduyn. De volgende ochtend wachtte de groep met een open rescueboot een overtocht door de mist naar de vaste wal.

‘Uniek in deze branche,’ zo verwoordde evenementenorganisator Bram Nauta de samenwerking met zijn con-collega’s. ‘Wij komen hier zeker terug,’ riepen de Akzo Nobel-dames Mieke Kok en Cindy van der Vlugt, die deze provincie voor het eerst bezochten. De Vlaamse Christine Breugelmans ervoer het bezoek als ‘een kennismaking met het goede leven hier’. En Hilda van der Helm uit Westerbork vond, ondanks het regenachtige weer, ‘de show met de Friese paarden bij Lauswolt zo mooi.’ Vermakelijk in Leeuwarden was ook het optreden van Jan Dirk van Ravesteijn met zijn partner als Anna en Us Heit. In Earnewâld diste Age Veldboom smeuïge verhalen op over het skûtsjesilen en op de trekzak zorgde hij voor een muzikaal onthaal van de gasten.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen