Klaas Jansma en Folkert Poiesz, de laatste speelt Klaas in het Iepenlofstpul.

Wat Feestavond ter ere van het 100-jarige skûtsje Sneker Pan.
Waar In De Stolp in Sneek.
Wanneer Zaterdag 23 maart.
Aantal gasten 350

Wie Schipper, bemanningsleden, vrijwilligers, bestuursleden, donateurs en sponsors van het skûtsje en hun partners. De avond werd georganiseerd door Jacob Wagenaar, Ale Bok en Toine Dinkelberg van de pr-commissie.

Bijzonderheid Klaas Jansma oreerde vooraf als een rode dominee in de Hemkerk. Behalve over het skûtsjesilen vertelde hij over zijn radiocommentaar. Zijn motto: een mooi verhaal moet om een leugentje niet overgaan. Het stoppen van Klaas valt samen met het overlijden van zijn moeder, die jarenlang gekluisterd aan de radio op ‘record’ drukte als haar zoon in de uitzending kwam. Om daarna in het rusthuis later voor de medebewoners via ‘play’ hen te laten genieten van de fantastische skûtsjereportages. Opvallend was verder de veiling onder leiding van Machiel Dijkstra van Âld Fryslân en de verloting (opbrengst in totaal ruim € 5.000). Het programma bood een voorproefje op het Iepenlofstpul (10 voorstellingen) dat op 31 mei in première gaat. Jacob, jullie wilden het vroegere Skûtsjesilersbal laten herleven, maar dit was een Sneker Pan-bal. Wat wordt het in de toekomst? Ten eerste moeten we nog bepalen of we het feest voortzetten en dan is de vraag of we er een Sneker feest van maken of een feest voor de hele skûtsjegemeenschap.

Wat is jullie missie?
Wij willen ons skûtsje dichter bij de mensen brengen en de mensen bij het skûtsje.

Elke Sneker heeft toch een band met het skûtsje?
Nou, daar moet je nooit te gauw vanuit gaan. En onze achterban vergrijst mee. Het is altijd goed om de jeugd er bij te betrekken.

Hoe?
Om een actie te noemen: je kunt dit jaar bij Van der Valk Sneek een speciaal skûtsjemenu bestellen en dan krijg je een placemat in de vorm van een kleurplaat met een skûtsje, plus € 3 per couvert voor onze stichting.

Jullie hebben dankzij het Dicky van der Werff-fonds toch geld genoeg?
Dat is een legaat waarvan de jaaropbrengst wordt besteed aan het onderhoud. Het is niet voor de stichting. Wij draaien op donaties. Zo hebben we een club van 100 opgericht die bijvoorbeeld op het KWS startschip naar de trainingen gaat kijken. PSV werd in het jaar van het eeuwfeest geen kampioen.

Hoe zit dat met Sneek?
Douwe is niet zo obstinaat als Dick Advocaat. Hij is een wijs man en hij kan zijn ploeg inspireren.

Dus in Sneek geen gedragstherapeut?
Haha! Nee, gewoon is hier al gek genoeg.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen