Vastgoed moet energieleverend zijn

LEEUWARDEN – De Friese vastgoedwereld liep er monter bij op hun jaarlijkse borrel, die net als in 2015 gehouden werd in restaurant élevé in Leeuwarden. Aannemer Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma, samen Makelaardij Hoekstra en De Haan Advocaten en Notarissen gastheer, wees op het toegenomen consumentenvertrouwen: dat ligt weer op het niveau van twaalf jaar geleden. Dat is te merken aan de woningmarkt. In 2016 werden twee maal zo veel woningen verkocht als het jaar daarvoor. Dat is trouwens vooral te danken aan de steden die hot zijn, zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Het algeheel vastgoedbeeld is trouwens nog niet helemaal rooskleurig. Zo is er nog altijd behoorlijk wat leegstand in de winkelstraten. Veel ketens legden het loodje (o.a. Schoenenreus, Miss Etam, Halfords, Mexx, Scheer & Foppen, Perry Sport, Dixons, V&D, MS Mode, Mitra, Mc Gregor, de schoenenmerken van Macintosh, Siebel, DA, Henk ten Hoor, De Harense Smid, Oad, Free Record Shop etc.). Duizenden winkelpanden kwamen leeg. Ook de kantorenmarkt herstelt moeizaam, liet Dijkstra weten.

‘Maar er is mede door de lage rente een gunstig investeringsklimaat. De komende jaren zal het accent met name liggen op transformatie. Op het herbestemmen van kantoren en winkelpanden,’ aldus Dijkstra, die eraan toevoegde dat er gouden kansen liggen.
‘Juist nu krijgen we de mogelijkheid om in te zetten op duurzaamheid en energiebesparing, zoals we bijvoorbeeld met de Elfstedenhal hebben gedaan: van een verbruik van negentigduizend kuub gas per jaar naar negenduizend.’

De energiebehoefte van de bebouwde omgeving kan zeker met veertig procent omlaag. Het is nu de tijd om stappen te maken, proclameerde Dijkstra.
‘We moeten met ons allen sociaal gaan investeren en beseffen dat vastgoed energie kan opleveren, zowel bestaande als nieuwe panden. We moeten toe naar een circulaire economie waarin energieopwekking net zo normaal is als een voordeur. Gelukkig loopt Leeuwarden onder de gemeenten voorop en wil men in de toekomstvrij zijn van fossiele energiebronnen.’

In ieder geval is de crisis overwonnen en daar brachten de gasten op de twaalfde editie van deze mooie netwerkavond een toast op uit. Dijkstra bleef niettemin bedachtzaam, pessimist als hij is.
Zijn lijfspreuk bezigde hij om die reden nog maar eens: een pessimist is een optimist met ervaring.

Foto boven: Joop Akkerman en Johan Diks (Bent Acera Drachten). Joop is betrokken in een prachtig recreatieproject in Frederiksdorp aan de Commewijnerivier in Suriname, op een kilometer of 30 van Paramaribo. Het is een gerenoveerd resort met ‘cabana’s’, oftewel 18e eeuwse plantagehuizen. Joop: ‘Ik was in 2015 op vakantie in Suriname en toen liep ik hier tegenaan. Samen met enkele compagnons ben ik erin gestapt. Er is belangstelling uit de hele wereld.’

Foto: Richard de Boer (commercieel manager Dijkstra Draisma), Michelle Zweferink uit Poppingawier (tweede in Hollands Next Top Model en namens Makelaardij Hoekstra medeorganisator van de Vastgoedborrel), makelaar Jeanette Hoekstra en Ruud Glas van De Haan.

Foto: Thijs Spijkervet en Anke Oosterbaan van Synaeda Psycho Medisch Centrum waarvan Thijs commissaris is.

Foto: Sjoerd Voortman (vastgoedmanager), Mark Verzendaal (vastgoedmanager), Folkert Leijten (directeur), alle drie van planontwikkelaar Leyten, en Erik de Jong, directeur Vinco Vastgoed.

Foto: De vroegere kaasexporteur Tjalling Schaaf geflankeerd door Sietske Lok van Makelaardij Hoekstra (l.) en Mariska Poelsma, partner van Pieter Poelsma (actief in offshore windenergie).

Foto: Cambuur-voorzitter en tankondernemer Ype Smid, Romke Hekstra (Van Wijnen Projectontwikkeling Noord) en de broers Johan (Van Wijnen) en Eddie de Leeuw (VAMOS Vastgoed).

Foto: Daan Zethoven (Zethoven Planontwikkeling) en Douwe Faber (Ekwadraat – duurzame energie). Beide mannen geven vorm aan verduurzaming in de bouw. Daan heeft het Ecomunity Park in Oosterwolde gerealiseerd (gebouwen van Ecostyle met de hoogste duurzaamheidswaarde) en Douwe is met zijn bedrijf als belangrijke adviseur druk met het revolutionaire Energiecampus Leeuwarden.
‘We kunnen wat voor elkaar betekenen,’ zei het tweetal.

Foto: Thom van der Heide (hij stapt over van élevé naar Van der Valk Leeuwarden) en hotelondernemer Harry Westers van WestCord.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen