Speedbooks Frisian Polo Trophy  onderdeel van Dutch Polo Tour

ORANJEWOUD – De grasmat van Landgoed Rijs waar de Speedbooks Frisian Polo Trophy wordt gehouden is officieel erkend als poloveld, het eerste in Friesland. Landgoedeigenaar Ule Haarsma ontving van organisator en topspeler Aki van Andel het certificaat van toetreding tot de Dutch Polo Tour en erkenning van de bond Polo Nederland.

Friesland is een belangrijke sportaccommodatie rijker. Polo begint in onze provincie vaste grond onder de voeten te krijgen. In 2016 werd de eerste editie gehouden en in september volgt de tweede. Een goed veld is van groot belang. Voldoet dat niet aan de eisen, dan komen de polospelers niet eens.
‘Ze nemen voor een kapitaal aan paarden mee. Die laten ze echt niet los in een knollentuin,’ zei founder Johan Schikker tijdens de kick-off in Tjaarda, een van de partners van het event.
Wel moet de organisatie haar best doen om de kwaliteit te handhaven, want de erkenning geldt voorlopig voor één jaar. Ule Haarsma liet weten dat men blijft investeren in een goede ondergrond. Dit jaar worden eventuele verzakkingen gerepareerd. De aanleg vorig jaar was stressvol, liet Haarsma weten.
‘Eerst was het te nat, daarna te droog. Maar er lag op tijd een topveld.’
Nu de Speedbooks Frisian Polo Trophy onderdeel uitmaakt van de Dutch Polo Tour staat het toernooi landelijk op de kaart en is het nog interessanter voor teams en voor sponsors.
Momenteel zijn Johan Schikker en zijn collega Virgil Hoekstra van het organiserende Landgoed Rijs druk bezig met de programmering voor 16 en 17 september. Nieuwe elementen worden daarin opgenomen, zoals een harddraverij over 300 meter, een springconcours, een slipjacht en op zondag een brunch/high tea. Zaterdags is er een assado, oftewel een Argentijnse barbecue die helemaal past in de traditie van de sport. Natuurlijk staat het Friese paard centraal in het showprogramma van de KFPS.

Waren vorig jaar alle wedstrijden op zaterdag, ditmaal worden die op beide dagen gehouden; de semifinals op zaterdag en de finals op zondag.

 

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen