Henk Angenent: ‘Toerrijders horen bij de magie van de Elfstedentocht’

Hemd van het lijf – Henk Angenent

WOUBRUGGE – Het is 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gehouden. Nog twee jaar en dan duurt dit sportieve ‘interbellum’ langer dan de Elfstedentochtloze periode tussen 1963 en 1985. Winnaar Henk Angenent was op 4 januari present op de reünie van de tocht van 1997 in Hindeloopen. De voormalige spruitjeskweker is tegenwoordig druk in de paardenbusiness.

Geboren 1 november 1967.

Geboorteplaats Woubrugge.

Woonplaats Woubrugge.

Partner Sannah de Bruijn, drie kinderen: Boyd (17), Vince (12) en dochter Bhodi (10).

Opleiding Lagere en middelbare landbouwschool en daarna de praktijkschool voor de melkveehouderij in Oenkerk, mijn eerste kennismaking met Friesland, dat mijn tweede thuis is geworden.

Werk/carrière Ik ben altijd boer geweest en heb het bedrijf van mijn ouders overgenomen. Het is een gemengd bedrijf van veeteelt en akkerbouw. Omdat we onder meer spruitjes verbouwden ben ik in de media altijd als spruitjeskweker aangemerkt. Het boerenbedrijf is wat afgebouwd. Sannah en ik zijn ons vooral gaan toeleggen op het fokken en trainen van springpaarden. Allemaal merries die als ze een jaar of zes zijn worden verkocht. In het schaatsen ben ik nog actief met een eigen ploeg: Ormer ICT. Met mijn vriend Syb van der Ploeg ben ik aandeelhouder en ambassadeur van Fan Fryslân House, een bedrijventent die bij Birdaard langs de route wordt neergezet als er een tocht komt. Verder geef ik lezingen en clinics. Volop werk dus.

Geloof Nederlands hervormd, maar niet belijdend. Sannah is van huis uit rooms en onze kinderen zijn in de katholieke kerk gedoopt.

Politieke partij Ik heb altijd VVD of CDA gestemd. Dit keer was ik er lange tijd niet uit.

Hoogtepunt Mijn Elfstedenoverwinning natuurlijk. Ik zeg wel eens: ik heb twee levens, een vóór 1997 en het andere daarna. Verder zijn privémomenten heel belangrijk voor mij geweest; mijn huwelijk en de geboortes van onze kinderen.

Dieptepunt De breuk met TVM. Ik ben er nog steeds niet helemaal achter hoe dat nou kon. Er speelden meerdere belangen op de achtergrond. Verder was het missen van een medaille op het WK 10 kilometer in 2003 een domper; ik werd vierde.

Favoriete kunst Landschapsschilderijen.

Voorbeeld(en) Arjen Robben. Een man die veel tegenslagen overwon, die grote successen heeft gevierd en een wereldster is geworden, terwijl hij altijd dezelfde is gebleven.

Eten Spareribs. Vlees is goed voor een sporter.

Drank Wat alcohol betreft wijn. Ja, dat dronk ik ook tijdens mijn carrière. Niks mis mee, een glas wijn op zijn tijd.

TV Boer zoekt vrouw. Prachtig volk wat er aan meedoet.

Film Robin Hood, de bestrijder van het kwaad.

Artiest Gloria Estefan. Mooie vrouw, mooie muziek. Toen ik nog wel eens een disco bezocht werden haar nummers veel gedraaid.

Krant/tijdschrift Het Algemeen Dagblad en vakliteratuur over paarden en de agrarische wereld.

Boek Ik ben niet zo’n boeklezer. Een boek van Mart Smeets nog wel eens, als het over het wielrennen gaat.

Gadget Daar ben ik niet van op de hoogte. Wat dat betreft ga ik niet helemaal met de tijd mee.

App De weer-app.

Hobby’s Fietsen, schaatsen en paardrijden. Het laatste doe ik al m’n hele leven. Op m’n zevende kreeg ik een pony. Dat ik m’n brood er nu mee verdien is mooi meegenomen, net als met schaatsen. Ik heb eigenlijk nooit het gevoel gehad te moeten werken voor de kost. Ja, ik ben een bevoorrecht mens.

Sport(en) Behalve de genoemde sporten is dat ook voetbal. Mijn beide zoons zijn voetballiefhebber. Trainer Henk de Jong is bovendien een maat van mij geworden en een andere goede vriend, Albert de Jong, is voorzitter van Excelsior. Wij gaan naar bijna elke thuiswedstrijd van die club. Soms kom ik ook bij sc Heerenveen, dit jaar nog bij de wedstrijd tegen FC Groningen, samen met twee zonen van Wiepke van de Lageweg uit Beers, een goede relatie van mij uit de paardenwereld.

Vervoermiddel De fiets.

Auto Een Tesla, heel gaaf. Maar ik rij in een ?

Vakantie Niks doen. Ik heb een druk bestaan, alleen op vakantie kan ik luieren. Naar een zonnige bestemming, waar maakt niet zo veel uit. Wij hebben ook wel eens een cruise gemaakt.

Doen met een miljoen Een paar goede paarden kopen.

Blij van Een gelukkig gezin, dat de kinderen happy zijn.

Hekel aan Mensen die ze achter de ellebogen hebben.

Wat moet anders? Minder regels.

Over vijf jaar Hoop ik dat een van onze paarden tot de wereldtop behoort.

Elfstedenwinnaar of wereldkampioen Er gaat niks boven een Elfstedentocht. Wiepke zei het ooit treffend: een wereldkampioen herinnert men zich enkele jaren, een Olympische titel vier tot acht jaar en een Elfstedenzege heeft eeuwigheidswaarde.

Stempelen is zinloos Nee, dat moet blijven. Het hoort bij de Elfstedentocht. Wel moet duidelijkheid komen of tv-beelden leidend mogen zijn of niet. In 1997 werd Piet Kleine uit de uitslag gehaald omdat hij in Hindeloopen doorreed in plaats van zijn kaart aan te bieden, maar als daar geen beeld van was geweest was er voor hem niks aan de hand.

Wedstrijd van tocht loskoppelen Ook daar ben ik op tegen, alhoewel ik vroeger anders heb beweerd. De toertocht hoort bij de magie van de Elfstedentocht.

Minder Elfstedentochten door klimaatverandering? Ik denk van niet. Het wil nog steeds winteren. Van 2009 tot en met 2013 hebben we vijf NK’s marathon op natuurijs gehad, dat is nog nooit voorgekomen. Er zullen clusterwinters blijven zoals toen en in de jaren tachtig en negentig. Klimaatverandering is van alle tijden, waarmee ik niet wil zeggen dat we alles op zijn beloop moeten laten en dat er geen klimaatbeleid nodig is. Aan de andere kant moeten we niet overdrijven. Er is nog nooit zoveel ijs rond Argentinië geweest, hebben er nooit zoveel ijsberen – 25.000 – op de Noordpool rondgelopen en is de ijslaag op de Zuidpool nog nooit zo dik geweest. Ik verwacht in de jaren 2023-2025 een volgende tocht.

 

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen