DOKKUM - Je staat er niet bij stil, maar dagelijks heb je te maken met producten waar de Noord Nederlandse Draadindustrie (NNDI) achter zit. Of het nu gaat om betonmatten, spijkers, krammen, beugels, draad, staven, autostoelen, manden, winkelwagens; gerede kans dat het draadstaal uit Dokkum komt.

‘Wij houden de boel bij elkaar,’ lacht algemeen directeur/aandeelhouder Piet Kooistra (60). 

De NNDI is een van die mooie bedrijven die de stad Dokkum tot ver buiten onze provinciegrenzen uitdraagt met toonaangevende kwaliteit. Draadstaal is een basisproduct dat in vele toepassingen wordt gebruikt.

DOKKUM - Er is vrijwel geen stad waar geen McDonald’s staat. Maar een vestiging in Dokkum lag met het Wad als achterland nou niet direct voor de hand. Toch kon McDonald’s niet langer om Dokkum heen. Daar is deze stad nu eenmaal te bruisend voor. En dus verrees aan de Lauwersseewei een vestiging die gerund wordt door Michel Groenewegen. Voor Dokkum een aanwinst en voor reizigers een welkome pitstop.  

 

 

 

DOKKUM - Anna Smits gelooft in vernieuwen. Haar barokke restaurant KB Food & Drinks draait nog maar vier jaar maar dat is voor haar geen reden om stil te zitten. Ze heeft niemand minder dan Geert Jan Vaartjes in de arm genomen om haar van advies te dienen. Hij kijkt een poosje over haar schouder mee en waar mogelijk waardeert hij de kaart op met nieuwe, verrassende gerechten. Het gastronomische brein achter de topzaak Oan Tafel in Wergea en grandcafé Jan onder hetzelfde dak, ging graag in op het verzoek.

KB kende Geert Jan, nieuwsgierig als hij is, al: ‘Ja, ik was hier al eens geweest. Ik vind het een mooie zaak. Dat viel

DOKKUM - ‘Hollands Next Top Model’ Akke Marije Marinus ontving het eerste exemplaar van Onder Frieslands grauwe hemel uit handen van auteur Johannes Keekstra. Bij zijn boekpresentatie in de kerk van Foudgum was Elisa Haverschmidt, betachterkleindochter van de dichter/predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens aanwezig via een videoverbinding. Ook locoburgemeester Fedde Breeuwsma van gemeente Noardeast-Fryslân en Anne Elverdink, de huidige dominee van Foudgum-Raard, kregen de rijk geïllustreerde uitgave.

DOKKUM - Opvallende gasten in Dokkum: tv-icoon André van Duin en culinair presentatrice Janny van der Heyden, het fameuze koppel van Heel Holland Bakt, voeren op hun boot naar de stad voor hun tv-serie Denkend aan Holland van omroep MAX. Heerlijk keuvelend op de boot en natuurlijk ook in de stad verwonderde het stel zich: ‘Dit is een wel heel leuke stad! Maar de vaartocht ernaartoe was ook prachtig. Noordelijker zijn we nog niet geweest.’

 

SNEEK – Wat is er geworden van de mannen en vrouwen die in de periode 1960-1999 furore maakten in de Friese rockscene? In het boek ‘Rock-’n-Roll in Friesland 1960-1999’ krijg je een inkijk in het leven van Friese rockers. 
In het boek van Robert Wielinga worden de intrigerende en ook kwetsbare verhalen van wat de 42 rockers hebben meegemaakt in hun muzikale leven opgetekend. De tentoonstelling is ingedeeld in vier periodes van 10 jaar. In ieder decennium kijken 15 ervaren interviewers met de hoofdpersonen terug op hun leven als muzikant. Hoe succesvol waren ze eigenlijk? Wat is er vele jaren later van ze geworden?

FRANEKER – Theo Koelma (66) is gestopt als notaris. In de vele jaren dat hij dit ambt uitoefende heeft hij het notariaat zien veranderen. Zo is de notaris een soort poortwachter geworden die checks en balances moet afwegen.

‘Ik moet inschatten of ik met een criminele figuur of een hardwerkende ondernemer te maken heb, of het spaargeld is of drugsgeld. Als iemand dat niet kan aantonen weiger ik de zaak af te ronden. Daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik wil ’s nachts rustig kunnen slapen. Dat is mijn beroepseer,’ zegt de rechtlijnige, koersvaste notaris.

Pake was boer en het boerenbloed stroomt nog steeds door de aderen van Theo

HEERENVEEN – De Quote-redactie heeft het Fries Journaal goed opgemerkt bij het samenstellen van de jaarlijkse rijkenlijst. Vorig jaar bevreemdde het ons dat Bart van der Meer (75) uit Delfstrahuizen nog steeds niet in de Quote 500 was opgenomen. Wel, hij is nu met stip binnengekomen op een 365-ste plaats met een geschat vermogen van € 150 miljoen. Niks te laag getaxeerd want de ceo en aandeelhouder (7,3%) van het Chinees-Nederlandse zuivelconcern Ausnutria (€ 1 miljard omzet, € 135 miljoen winst, wereldwijd 4.000 medewerkers) boert al jaren uitstekend. Een telefoontje van Quote had hij dan ook wel verwacht.

LEMMER – Johan Derksen koos in zijn aflevering van het NPO1-programma Sterren op het Doek voor de grote houtskooltekening van Anca Blok uit Lemmer die werkt onder haar label Kunstbloc.

‘Dit ben ik,’ luidde het commentaar van de sigaar rokende voetbalanalist. Hij staat geportretteerd met een ironische, koele blik die schuin wegkijkt. Wat Johan ook aansprak was dat dit schilderij zwartwit is: ‘Ik hou van zwartwit, ook in de fotografie. Ik vind dat meer sfeer hebben.’ Hijzelf mag ook tot de zwartwitten worden gerekend; in zijn meningen dan.

WIRDUM – Een auto van 100 jaar oud is vrij zeldzaam. Er zijn meer mensen van die leeftijd dan automobielen. Maar er is een eeuweling bij in Friesland. Piebe Haaima wist er eentje op de kop te tikken. De Peugeot-dealer uit Wirdum kocht een Quadrilette die op 19 oktober 1921 uit de fabriek kwam. Exact 100 jaar later haalde Piebe (67) de oer-oldtimer uit Amsterdam, waar hij hem kocht van Rogier Bosbaan. Zijn familie had de auto bijna 50 jaar in bezit.

UITWELLINGERGA – Max Verstappen mag dan op magistrale wijze wereldkampioen in de Formule I zijn geworden, en als een ongenaakbare coureur zijn bestempeld, in zijn jeugd ondervond hij in de kart wel degelijk concurrentie. Zo streed hij menigmaal met Nyck de Vries uit Uitwellingerga om de prijzen. Ze stuwden elkaar op naar optimale prestaties, resulterend in twee wereldtitels want Nyck (26) is namens Mercedes wereldkampioen in de elektrische Formule E geworden. Dat ze qua rijtalent nauwelijks voor elkaar onderdoen bleek na de laatste race op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi. De coureurs moesten daar aan de bak voor

LEEUWARDEN – Samenwerking tussen alle spelers noemde makelaar Jeanette Hoekstra de oplossing voor de vastgelopen woningmarkt. Dan pas kan de zo gewenste doorstroming op gang komen.

‘Maar de vraag is nu eenmaal groter dan het aanbod. Het credo luidt daarom: bouwen en nog eens bouwen,’ zei Jeanette Hoekstra tijdens haar openingswoord op de Friese Vastgoedborrel in restaurant Élevé van het WTC. Ze trad daarmee in de voetsporen van vader Dirk, die jarenlang de Friese vastgoedtroonrede uitsprak.

DIEVERBRUG – De Elfstedentocht blijft tot de verbeelding spreken, ook als er jarenlang geen tocht wordt geschaatst. Altijd weer komt de Elfstedentocht onder de aandacht. Zo was het op 4 januari dit jaar precies 25 jaar geleden dat de laatste editie werd verreden en door Henk Angenent werd gewonnen. In december overleed Reinier Paping, de winnaar van de barre, heroïsche tocht van 1963. In alle media werden deze momenten uitgebreid belicht. En dan natuurlijk speelt elke winter weer de vraag op: gaat het deze keer…? 

Een auto als een grutto

LEEUWARDEN – Toen voorjaar 2021 het weidevogelseizoen in Oosterlittens werd ingeluid en de grutto als Kening fan de Greide centraal stond, had Sjoerd Hengst zijn DeLorean DMC-12 bij de entree geparkeerd. Met de vleugeldeuren omhoog, als een opvliegende grutto in het weiland. Warmer kon het welkom voor de weidevogelliefhebbers niet zijn. Zoals de grutto iconisch is voor Friesland (85% van de populatie broedt hier), zo geldt dat ook voor een DeLorean in de autowereld: uniek.

De man achter deze auto is de Amerikaan John DeLorean (1925-2005).

FRANEKER/GOUTUM – Kunnen we voedsel verbouwen op Mars of op de maan? ‘Ruimteboer’ Wieger Wamelink van Wageningen University and Research (WUR) onderzoekt dat. Hij vertelde erover in het kader van het thema ‘Aan het werk’. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en het Fries Landbouwmuseum sloegen de handen ineen om dit thema te belichten. Centraal stond het werk van de zogenaamde boerenprofessoren, boeren die naast hun werk bezig waren met sterrenkunde en de bouw van instrumenten.

Ruim tweehonderd jaar geleden liep er een groep bijzondere boeren rond in Friesland.

HEERENVEEN – Nadat het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen had aangekondigd en inmiddels weer heeft aangescherpt, wordt hybride werken het nieuwe normaal: thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is. TRES, digital agency uit Heerenveen, gelooft in hybride werken en heeft zich volledig geëquipeerd voor deze nieuwe werkwijze.  

‘Met de positieve ervaringen rondom thuiswerken en de mogelijkheid om weer naar kantoor te komen, hebben we nagedacht over de toekomst van werken,’ aldus Marco van der Voorn, algemeen directeur bij TRES.

HEERENVEEN – De Verkiezing Friese Ondernemer van het Jaar 2021 is gewonnen door Pieter Kooi van beveiligingsbedrijf Kooi Security in Drachten. Dit bedrijf, gehuisvest in het voormalige pand van De Nederlandsche Bank, bewaakt vanuit een centrale bouwplaatsen, panden, bedrijfscomplexen en industrieterreinen op afstand. Kooi deed drie jaar geleden ook mee maar drong toen niet door tot de finale. Andere finalisten waren Fibre-Max uit Joure (producent van lichtgewicht aramidekabels die de hele wereld overgaan) en conservenfabriek Machandel in Haulerwijk. Juryvoorzitter Sander de Rouwe motiveerde de uitslag in de spijkerharde finale

HARLINGEN – Als je een duur megajacht laat bouwen kun je maar het best de werf waar dat gebeurt in handen hebben. Zo dacht oud-president Donald Trump er in 1989 al over (Amels in Makkum) en na hem is dat voorbeeld vele malen gevolgd. Nu is het de Zwitserse zakenman Micca Ferrero (40) die dat kunstje flikt. Hij nam een meerderheidsbelang in de Harlinger werf Icon Yachts, bouwer van superjachten. 

De werf werd in 2005 opgericht door vastgoedontwikkelaar Ton van Dam en de Canadees-Russische Alexander Shnaider die er elk een megajacht lieten bouwen.

ROHEL – Paling eten is helemaal niet bedreigend voor de populatie. Er is namelijk ook gekweekte paling die je kunt eten, zoals van De Palingfabriek in Rohel. Die wordt sinds maart 2020 gerund door het jonge ondernemerspaar Chris Huisman en Jetske de Jong, beide 27 jaar. Ze doen het samen met hun compagnon Jan Wiebe van den Berg van Staalbouw Van den Berg in Joure. Chris en Jetske namen dit mooie bedrijf over van Johan en Jolanda Troelstra-Luinstra. Johan is ongeneeslijk ziek. Ze zijn blij dat Chris en Jetske de moed hadden erin te stappen. Wel met wat support uit de eigen streek.

Houkje Rijpstra is terug op het oude nest. In 2006 nam ze na negen jaar redacteur te zijn geweest afscheid van Omrop Fryslân. Ze werd PvdA-wethouder in Tytsterksteradiel. Na drie termijnen van vier jaar stapte ze van het openbaar bestuur over naar de duurzaamheidswereld: ze was achtereenvolgens directeur bij Vereniging Circulair Friesland en New Noardic Wave (Stichting Frysk Film en Media Platfoarm). Onder haar leiding groeide de circulaire club van ondernemers, overheden en onderwijs met meer dan 100 leden uit tot een onafhankelijke autoriteit op het gebied van volhoudbare economie.

NOARDBURGUM – Frans en Antsje Zeinstra boeren op Groot Veldlust in Noordbergum, een zogeheten Ypeij-pleats, in de volksmond ook wel de Koning Willem III-boerderij. Zo genoemd omdat deze vorst de boerderij, die onderdeel uitmaakte van een groot ontginningsproject, in 1852 bezocht. De koninklijke status klinkt voornaam, maar de stelp was ontdaan van alle grandeur. Ramen aan de voorkant werden in 1976 dichtgemetseld om ruimte te bieden aan melkstal en tanklokaal. De verminking werd alom betreurd. Acht jaar geleden hebben Frans en Antsje de voorzijde weer in oude luister hersteld en een mooie serre aangebouwd.

LEEUWARDEN – De Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden was de magische plek van het sprookjeshuwelijk tussen Janieke Steenstra (29) en Jan Douwe van der Meer (31) uit Hallum. Bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand was commissaris van de Koning Arno Brok. De Friese Statenzaal is dit jaar 125 jaar in gebruik en is daarom tijdens het jubileumjaar één keer opengesteld voor het sluiten van een huwelijk. Alle paren uit Fryslân met trouwplannen konden de afgelopen periode kans maken op een huwelijksvoltrekking in de historische debatzaal.

PAESENS-MODDERGAT – Nergens betovert het Wad meer dan voor de zeedijk bij het tweelingdorp Paesens-Moddergat. De vloedlijn is er vlak en ligt bezaaid met schelpen en wordt gemarkeerd door een rottend palenscherm. De zonsondergang zet de kust in een vaal licht. 

‘De ideale locatie voor de opera Peter Grimes,’ vonden de initiatiefnemers, dirigent/producent Arnaud Oosterbaan en medeproducent Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes. Peter Grimes is een klassiek meesterwerk uit 1945 van de Britse componist Benjamin Britten en speelt zich af in een Engels vissersdorp.

LANGWEER – De donkere dagen voor Kerst krijgen meer licht en sfeer met kerstbomen en een feeërieke versiering. Kerst is niet alleen de tijd van gezelligheid maar ook voor bedrijven de gelegenheid uitstraling te geven aan kantoor, bedrijfspand, showroom en winkel. Amennis Kerstbomen verhuurt, plaatst en decoreert de mooiste kerstbomen in bedrijfsruimten. En ja, ze worden ook meteen weer opgehaald als het feest voorbij is. 

Het is altijd weer een zorg: hoe halen we de kerstsfeer in ons bedrijf? En wie wil het doen? In het ergste geval: wie zadelen we ermee op? Het is altijd een heel werk en geeft veel gedoe. Bovendien: waar ligt het spul

HARLINGEN – Visit Wadden presenteert vandaag met gepaste trots het ‘In Eigen Land’ magazine, dat geheel in het teken staat van de Wadden. Samen met de redacties van Columbus, FietsActief en Roots maakte de organisatie deze speciale editie met maar liefst 101 insidertips om de Wadden weg van de massa te ervaren. De allereerste exemplaren zijn vandaag uitgedeeld aan drie ondernemers uit het Waddengebied die zelf in het magazine genoemd staan.

Het is best bijzonder dat een heel magazine over één bestemming gaat.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen