De nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Marijke Vuik vindt speciaalbier een ‘fantastisch en veelzijdig’ product; voor elk wat wils. Inderdaad, er zijn duizenden speciaalbieren, en er is weer eentje bijgekomen: oranjekoekbier, Rode Boei geheten van brouwerij Gudzekop. Aan de opmars van speciaalbieren lijkt dus geen einde te komen.
Wat Rode Boei nóg specialer maakt is dat het van de winnende Fryslân Culinair-oranjekoek 2022 van Bakkerij By Boonstra in De Knipe is gebrouwen. Dat is bier gebrouwen met het karakter van de kruidkoek; een gisting van broodbeslag die erin is verwerkt.
Jouke-Piet Drijfhout van De Slotplaats maakt zich samen met vier andere finalisten op voor de grande finale van de Euro-Toques Cookware Company Restaurantprijs 2023 op 9 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De Slotplaats is daarvoor genomineerd tijdens de kwalificatie op het Euro-Toques Jaargala in Rotterdam dat werd gepresenteerd door chef Dennis Willems van restaurant Morille in het Zeeuwse Koudekerke dat een groene Michelinster heeft.
‘Hij is mijn voorbeeld. Hij kookt helemaal plantaardig en op een heel hoog niveau. Alles wordt door hem zelf gemaakt,’ zegt Jouke-Piet. Hij beschouwt de nominatie als een erkenning
IRNSUM – De Zilvermeeuw, een majestueuze bakdekkruiser uit 1938, krijgt een nieuw leven. William Kuipers uit Heerenveen kocht het ‘fertuteaze’ casco en laat het schip van 18 bij 4 meter tot in detail restaureren en vernieuwen. Een immense klus die twee jaar duurt. Maar dan vaart er straks ook wat. Hij vond het schip bij Hager in Nieuweschoot. Daar werd een aanvang genomen met de werkzaamheden.
De prachtig gelijnde Zilvermeeuw met waaiersteven wordt in oude glorie hersteld maar wordt wel aangepast aan deze tijd met alle techniek, elektronica, communicatie, sanitair en voorzieningen die daarbij horen.
HEERENVEEN – Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) uit Heerenveen krijgt subsidie voor een uitbreiding van de installaties. Hiermee zet het testcentrum de volgende stap in het proces van sorteren naar recyclen van kunststoffen. Dit biedt ook kansen voor sterke Friese sectoren als de watertechnologie en maakindustrie.
De vraag naar kunststoffen blijft stijgen. Het is de uitdaging om deze duurzaam te produceren en opnieuw te gebruiken. Sinds 2020 doet het NTCP als eerste onafhankelijke centrum van Europa testen op gebied van wassen, sorteren en recyclen van plastic uit huishoudelijk afval. Het centrum wordt uitgebreid
BROEK – Vorig jaar verkocht Henk Jan de Jong (56) zijn watersportbedrijf in Workum. Hij gooide letterlijk het roer om. Meer tijd, minder stress maar niet minder druk, alleen wat leuker druk. Stapje voor stapje is hij weer gaan ondernemen. Met een grote sloep vaart hij gasten door de Friese dreven: ‘Friesland wordt hot, let op mijn woorden. Ik merk aan mijn gasten dat ze het hier geweldig vinden. We streven straks Giethoorn voorbij.’
Hij kan het weten en niet alleen vanwege zijn vaartochten. Henk Jan woont in Broek:
‘Er waren afgelopen zomer dagen bij dat er meer dan driehonderd boten door de Broekstervaart voeren.’
HEERENVEEN – De financiering van vastgoed is vrijwel vastgelopen voor wat betreft de rol van de traditionele banken. Ondernemers en vastgoedbeleggers krijgen nauwelijks nog geld om hun (her)financiering gerealiseerd te krijgen. Banken trekken zich terug uit het MKB of je moet minimaal een miljoen euro gefinancierd willen hebben, dan wil een bank een aanvraag nog wel eens behandelen en soms honoreren. Vaak nog onder lastige condities en in elk geval met verplichte aflossing. Bufr is de nieuwe intermediair in zakelijke vastgoedfinancieringen die hierop het antwoord heeft.
Woning Oude basisschool
Bouwjaar 1914
Adres Brédyk 1 Langweer
Bewoners Steef Hendriks (66) en Marga van Wegen (64)
Glaskunst van de hoogste categorie in oude dorpsschool
LANGWEER – De trek van westerlingen naar het Noorden is onmiskenbaar, zo bleek weer eens uit recente cijfers. Steef Hendriks en Marga van Wegen gingen in 2009 velen voor. Zij kwamen vanuit Zeist naar Ouwsterhaule waar ze zich thuis voelden. Niettemin betrokken ze in Langweer, in dezelfde gemeente (De Fryske Marren), de voormalige basisschool.
FRANEKER – Fryslân heeft een geweldige (sport)zomer beleefd met prachtig weer. Soms was het even puffen. Dat gold zeker voor de winnaars van de 169ste PC op It Sjûkelân in Franeker: Hans Wassenaar, Tjisse Steenstra uit Beetgumermolen (koning) en Renze Hiemstra. Het was alweer de 5de finale voor Tjisse. Voorzitter Ids Hellinga zorgde in 2021 voor commotie toen hij over westerlingen zei dat de nieuwkomers niet veel bijdragen aan Fryslân. Dit keer was hij milder. Hij benadrukte dat iedereen op It Sjukelân welkom is, of je nu ‘burger, boer of seekobbent’. Op de torens wapperden geen regenboogvlaggen
HEERENVEEN – Andries Noppert is al 28 jaar en pas nu breekt hij echt door. Tot dit jaar was hij nog nooit eerste doelman. Na de winterstop greep hij bij Go Ahead Eagles zijn kans. Hij deed het heel goed en dat leverde hem een transfer op naar Heerenveen, waar hij is geboren. En zie, nu al wordt gesproken van Oranje. Als Louis van Gaal met het Nederlands elftal hoge ogen wil gooien op het WK in Qatar doet hij er verstandig aan Andries mee te namen.
Nederland heeft geen keepers meer, verzuchtte Johan Derksen meer dan eens. Wekelijks slaat hij de handen voor ogen als de vaderlandse doelmannen hopeloos stuntelen
LEEUWARDEN – Henk de Vries schreef meerdere boeken over de Leeuwarder stadshistorie. Vijf jaar na ‘Tussen twee bruggen’ over de Emmakade, met een voorwoord van Annejet van der Zijl, verscheen onlangs het salontafelboek ‘Tussen groene longen en stadsgracht.’ De auteur beschrijft hierin de historie van twee prominente straten: de Spanjaardslaan en Noordersingel.
‘Je moet altijd de rust bewaren in dit hectische metier’
SNEEK – De meeslepende en ontroerende film Elvis over het leven van ’s werelds bestverkochte zanger Elvis Presley(1935-1977) en diens in Breda geboren louche manager Colonel Tom Parker (alias voor Dries van Kuijk, 1909-1997), brengt ook twee voorbeelden van de King of Rock-’n-Roll voor het voetlicht: B.B. King (Riley Ben King, 1925-2015) en Fats Domino (1928-2017), twee van de vele wereldsterren die impresario Bauke Algera heeft begeleid, gecontracteerd en ontmoet (naast o.a. Ray Charles, The Dubliners, Tom Jones, Engelbert
Wat Opening SKS skûtsjesilen Grouw
Waar Op de Veerman van Kampen op het Pikmeer
Wanneer Zaterdag 30 juli
Aantal gasten 300
Wie Vrienden van het Ljouwerter Skûtsje
Bijzonderheden Staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen was aan boord als gast van burgemeester Sybrand Buma. Van Rij had in de vakantie een huizenruil gedaan met zijn zoon Dylan (F35-piloot op Vliegbasis Leeuwarden) en hij en zijn Amerikaanse vrouw Courtney uit Kansas in de Leeuwarder woning van hun zoon, die op 17 augustus is getrouwd waarbij senior pseudopriester was.
Onlangs heeft Museum Dokkum het plukrecht van de zeer bijzondere Moerbeiboom verleend aan restaurant De Waard van Dokkum. De Moerbeiboom naast de Sint-Martinuskerk op de Markt is de oudste Moerbei van Europa. In augustus is het oogstseizoen begonnen en zijn groene netten boven de grond opgehangen. Zo kunnen de zwarte bessen makkelijk geoogst worden. Dit proces duurde ongeveer vijf weken.
De Waard van Dokkum kreeg toegang tot de boom en was verantwoordelijk voor het oogsten van de moerbeien. De bessen lijken op een vergrote versie van een braam of framboos en smaken zuurzoet.
Een typischer Fries product als oranjekoek is er niet. Tijd om weer eens de beste te kiezen tijdens de jaarlijkse streekproductverkiezing van Fryslân Culinair. Niemand minder dan Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) zat de jury voor. Hij kreeg de winnaar waarop hij had gehoopt: bakker Roel Boonstra uit De Knipe.
‘Hele goede koek, een smakelijk fondant, mooi opgemaakt en een crème om je vingers bij af te likken,’ sprak Robèrt lovend. De crème is natuurlijk de kroon op de oranjekoek. Daarin maak je het verschil: het moeilijkst om te maken, de finishing touch in de afwerking en de smaakmaker.
‘Ik pluk nu de vruchten van geleerde lessen’
JOURE – André Feddema is een echte wâldpyk van ‘niet lullen maar poetsen’. Al jong was hij aan het werk, centen verdienen, vooruitkomen in de wereld. Werken en ondernemen zit hem in het bloed.
‘Op mijn twintigste had ik al een eigen bedrijf en huis,’ zegt hij.
Dat wil niet zeggen dat het altijd van een leien dakje ging. Beslist niet. Het was aanvankelijk vallen en opstaan. Tot hij op zijn 29ste een flinke smak maakte: zijn aannemersbedrijf ging ten onder.
‘Dan zie je hoe het niet moet. Er geldt geen excuus. Mijn vertrouwen was te groot, ik liep mezelf voorbij.
Patron-cuisinier en chef de cuisine Wouter Brandsema van Bistro Aragosta uit Leeuwarden toog afgelopen maand naar Italië voor een studiereis. Leveranciers van Italiaanse producten en producenten werden bezocht. De reis starte in Montecatini Termenabij Florence. Hier werd de olijvenboer Querciamattabezocht. Men produceert hier drie soorten olijfolie waarvan er twee biologisch zijn. Met slechts 13 hectare grond waarop de olijfbomen staan, kunnen we spreken van een klein en ambachtelijk bedrijf. Deze olijfolie is bij Aragosta te verkrijgen en wordt rechtstreeks uit Toscane geleverd door Edo de Vries.
Innovatie kan soms in iets heel simpels schuilen. Zo heeft Bakker Vakkeuken in Berlikum, dé eersteklas horeca-inrichter van Noord-Nederland, iets bedacht op de klassieke rubberen afsluitingen van koelingen. Die gaan namelijk bij intensief dikwijls stuk en worden vuil.
‘Hygiënisch is dat niet en het kost veel energie om ze schoon te houden,’ zegt directeur Peter Oostra van het bedrijf.
Er moest iets op gevonden worden en dat lukte Willem Vellinga. Hij bedacht een onverslijtbare kunststof afdichting met een magnetisch veld. Dat is namelijk de truc: hoe maak je twee verschillende materialen als kunststof en rvs
BEETSTERZWAAG/ENGWIERUM – In de keuken van Landgoed Lauswolt (Bistro Nijeholt, De Heeren van Harinxma) wordt zoveel als mogelijk gewerkt met eerlijke, biologische en lokale producten.
Chef Arjan Bisschop: ‘We werken daarvoor samen met de beste Friese leveranciers die met al hun passie dit product maken. Zij voorzien ons dagelijks van verse ingrediënten die wij gebruiken voor onze restaurants.’ Eén van deze regionale leveranciers is Botmas, een biologische boerderij in Engwierum in het Lauwersmeergebied waar op een bijzondere wijze groenten en aardappelen worden verbouwd.
DOKKUM - Aan de noordwestkant van Dokkum is langs de Oude Paesens een groot zonneveld gerealiseerd. Het park, dat dit jaar gereed is gekomen, is gerealiseerd door GroenLeven. Het geheel uitgevulde veld is 16 hectare groot (32 voetbalvelden) en telt 32.000 panelen. Het rendement is hoog. De stroomcapaciteit is per jaar voldoende voor zo’n 5.500 huishoudens. De productie kan door de weersomstandigheden fluctueren en wordt gemonitord. In combinatie met windenergie levert zonne-energie een optimaal rendement op. Alleen als het windstil en donker is wordt weinig duurzame energie gewonnen.
BLIJA - Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, wijdde de Terp fan de Takomst bij Blija in. Aansluitend droeg Vereniging Dorpsbelang Blije de terp over aan directeur Henk de Vries van It Fryske Gea. Als eigenaar van het natuurgebied Noard-Fryslân Bûtendyks is de natuurorganisatie ook beheerder van de terp.
Met yoga op de terp, een ontbijt voor bewoners, kweldertochten, toespraken en gesprekken over de toekomst van Blije werd de terp feestelijk geopend.
DOKKUM - In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werkte Wiebe de Schiffart als leraar op de ambachtsschool in Dokkum. Als hobby tekende hij verschillende leerlingen en verzamelde deze portretten in een map. Nu, jaren later, wil zijn zoon Sipke de Schiffart de portretten teruggeven aan de vroegere leerlingen van zijn vader. Maar wie zijn dat precies? Museum Dokkum laat in een online tentoonstelling de portrettekeningen zien in de hoop dat ze teruggegeven kunnen worden aan de geportretteerden.
DOKKUM - Stichting Ik ben Wil heeft haar eerste symposium gehouden in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Verschillende sprekers kwamen aan het woord, het boek werd gepresenteerd en er werd bekendgemaakt dat met het project Expeditie Kilimanjaro ruim 57.000 euro is opgehaald.Tijdens Expeditie Kilimanjaro beklommen Jogchum van der Woude, Eelke Krol en Titus Vogt uit Dokkum de gelijknamige berg in Afrika. Ze deden dit om geld op te halen en aandacht te vragen voor Alzheimer, namens stichting Ik ben Wil. En “om even weer wat dichter bij mijn moeder te zijn”, aldus Titus.
DOKKUM - Auto Dijk in Dokkum bestaat 100 jaar. Er werd stilgestaan bij dit eeuwfeest dat met een open dag werd gevierd. De huidige eigenaren Adriaan Dijkstra en Folkert Nicolai is de eerste generatie die niet uit de familie komt. Zij namen het bedrijf in 2018 over van Rommert en Kees Dijk, zonen van Wouter Dijk die in 1972 als werkplaats-chef de toenmalige garage Westra & Klevringa overnam en de naam veranderde in Auto Dijk.
Voorloper Westra & Klevringa werd in de 50-er jaren dealer van Volkswagen. Rommert nam samen met broer Kees het stokje in 1989 over.
DOKKUM - De Admiraliteitsdagen worden niet alleen gesteund door tal van sponsoren, het festival staat er ook om bekend de samenwerking te zoeken met lokale partners voor de uitvoering en organisatie van het vierdaagse familiefeest in Dokkum. De organisatie van de Admiraliteitsdagen werkt daarvoor in verschillende commissies. De mediacommissie vond in Heidstra Media een betrouwbare en betrokken partij in het realiseren van de festivalkrant.
MAKKUM/LEEUWARDEN – Tot eind september is de oude Tichelaarfabriek ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum omgebouwd tot Open Atelier Makkum.Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject over de verwerking van reststoffen.
Koninklijke Tichelaar, het oudste keramiekbedrijf in Nederland, bestaat dit jaar 450 jaar. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag de dag is dat nog het geval.