dynamisch dokkumDOKKUM – Een facet van ondernemen is je aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden, maar ook aan je zelf! Het verhaal van horecaonderneemster Anna Smits is wat dat betreft veelzeggend.
In het lege pand naast haar lunchroom Haagens overwogen zij en haar man Eric Kooistra, de eigenaar van het pand, een pannenkoekenrestaurant te beginnen onder de naam Koekenbakker. ‘Maar ik schrok van de verbouwingskosten.
Die leek ik met pannenkoeken alleen nooit terug te kunnen verdienen,’ aldus Anna.
En dus werd het oorspronkelijk concept gewijzigd. Er moest ook goede wijn gedronken kunnen worden. Anna deelt met haar vriendin Mathilda Broekstra, vinoloog en sommelier, namelijk wijn als hobby. Ze volgden een wijncursus aan de wijnacademie en ze pakten het vervolgens professioneel met Mr en Mrs Wine, een pop-up wijnbar/inkoop.
Food & Kids zou de nieuwe zaak gaan heten. Maar ja, pannenkoeken en wijn vormen niet echt een logische combinatie en wie gaat er nu borrelen bij de Koekenbakker? Het speelhoekje voor de kinderen maakte al gauw plaats voor nog twee tafels. De focus lag niet meer op pannenkoeken en de naam werd veranderd in KB Food & Drinks. KB is dan wel weer afgeleid van Koekenbakker…
Nu is er een prachtig restaurant (lunch en diner) voor een breed publiek en dus ook voor gezinnen. Kinderen zijn van harte welkom en ze kunnen zich er vermaken. Je hoeft bij KB niet perse te eten. Voor gewoon een break tijdens het winkelen, een afzakkertje halen na het werk en ’s avonds aansteken is er geen drempel.
Wel wilde Anna zich onderscheiden van andere zaken voor een extra beleving in Dokkum: ‘Wat ik niet begrijp is dat veel zaken de gast geen keus laten. Als ik ergens ben en er staat bijvoorbeeld biefstuk met champignons op de kaart en ik hoef geen champignons, dan haak ik af voor zo’n gerecht. In KB kun je niet alleen een hoofdgerecht kiezen, maar ook de saus en garnituur. Twee bijgerechten naar keus zijn bij de prijs inbegrepen. De gast vindt dat prettig. Dit concept, dat ik in Amsterdam heb opgepikt, was er nog niet in de stad. Om de drie maanden veranderen we de kaart.’

Joomla SEF URLs by Artio
Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen