OSSENZIJL – Om klimaatverandering tegen te gaan, reist de gehele provincie Friesland van 1 tot 14 juli fossielvrij: de Elfwegentocht! Iedere dag komt een andere provincie op bezoek met een stoet fossielvrije voer- of vaartuigen. De provincie vraagt aandacht voor duurzaam varen en komt met een bonte stoet aan duurzame boten. Van elektrisch aangedreven rondvaartboten tot het 150 jaar oude zeilschip Njord tot de hypermoderne Mien-skip. De parade start in Ossenzijl, vaart via de Driewegsluis en Echtenerbrug en eindigt op het onbewoonde eiland Marchjepolle in het Tsjukemar.  

Fossielvrij reizen is op het water even belangrijk als op de weg. Zeker in natuurgebieden zoals de Wieden-Weerribben. En het kan en gebeurt al. Er zijn samen met gemeenten en ondernemers flinke stappen gezet richting elektrisch varen. Zo zijn alle huurboten in de provincie elektrisch aangedreven.

De Elfwegentocht is het eerste project ter wereld waarbij een gehele provincie probeert fossielvrij te reizen. Van 1 t/m 14 juli stappen burgers, gemeenten, grote en kleine bedrijven massaal over op fossielvrije brandstoffen zoals milieuvriendelijke blauwe diesel of groengas of elektrische aandrijving. Anderen pakken de fiets of het openbaar vervoer, dat tijdens deze twee weken bijna volledig fossielvrij rijdt. Zo laat Fryslân zien dat fossielvrij reizen nu al op grote schaal mogelijk is. Alle provincies komen met fossielvrije parades op bezoek in Fryslân en de twee weken worden afgesloten met vier duurzame wereldrecords op 13 en 14 juli. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

Joomla SEF URLs by Artio
Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen