Jan (74) en Griet Kooistra (72) op Sail Hichtum, links het Kapiteinskoor dat met fans elke Sail afreist naar het dorpje. Jan en Griet vierden onlangs hun gouden huwelijk.

HICHTUM – Wist u dat naast al die grote maritieme evenementen in ons land ook Sail Hichtum bestaat? Het is de kleinste Sail van allemaal. Er ligt namelijk één schip aan de wal. Plus wat sloepjes van bezoekers. Maar van al die Sails is Hichtum de mooiste en zeker de gezelligste. Een keur van artiesten treedt gratis op en zorgt voor een ongekend vertier.
Het begon in 2003 toen in De Kuilart in Koudum de reünie werd gehouden van de Elfstedentocht van 1963. Telegraaf-verslaggever Ron Couwenhoven leerde daar Jan Kooistra uit Hichtum kennen. De twee konden het meteen prima met elkaar vinden.
Jan: ,,Ron vroeg mij wat ik met de Elfstedentocht van doen had. Ik vertelde dat ik in ’63 53-ste was geworden. Dat lijkt mij een mooie aanleiding om de nog levende nummers 53 te interviewen, zei hij.’’
Ron keek z’n ogen uit in het kleine maar prachtige Hichtum en ontdekte dat het stukje land tegenover de woning van Jan en Griet Kooistra zich uitstekend leende voor een muziekfeest met het Kapiteinskoor uit Zaandam, dat door Ron was opgericht.
,,In het begin kwam hier een stel uit Balk en vroeg: waar zijn de boten? Later hebben alle leden van het Kapiteinskoor eens op een skûtsje gestaan om het schip onder de betonbrug door te krijgen. We hebben hier wat afgelachen,’’ verhaalt Jan. Inmiddels is het een tweejaarlijkse happening die een must is voor de liefhebbers. Optredens waren er ditmaal van o.a. Jan de Haan uit Winsum als Annie de Rooy, het personage van Paul de Leeuw, en van Sytse Haima.

Foto: Jan (74) en Griet Kooistra (72) op Sail Hichtum, links het Kapiteinskoor dat met fans elke Sail afreist naar het dorpje. Jan en Griet vierden onlangs hun gouden huwelijk.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen