Eelke Bakker : Oudste man op historische markt

BALLUM – Op de historische markt van Ballum gaf een bijzonder persoon acte de présence: Eelke Bakker, met zijn 107 jaar de oudste man van Nederland. Bakker woont in Dokkum maar is in Ballum geboren. Een dag na de markt vierde hij thuis zijn verjaardag. In Ballum zat hij tijdens de optocht samen met burgemeester Albert de Hoop in een koets. Bakker maakte een heel kwieke indruk. Monter liep hij als een kievit rond, wuivend naar de mensen en handenschuddend. Hoe hij zo gezond zo oud is geworden?
,,Roggebrood met spek,’’ verklapte hij zijn geheim. Op zijn dertiende verliet Bakker Ameland. Het gezin verhuisde naar Anjum, waar hij zijn vrouw Baukje leerde kennen. Sinds haar overlijden in 2008 is Bakker niet vaak alleen. Er komt vrijwel dagelijks bezoek. Hij redt zichzelf. Zo nu en dan komt de Thuiszorg langs en de familie verzorgt het eten.
Bakker herinnert zich nog goed toen hij naar de vaste wal ging: ,,De hele huisraad ging op een boerenkar.’’ Van zijn jeugd in Ballum weet hij nog dat hij daar voor het eerst in zijn leven een auto zag. Die bestond toen nog niet zo lang. Genieten doet hij wel van zijn oude dag en strijdvaardig is hij ook nog: ,,Op naar de 110!’’

Foto: Eelke Bakker op een bankje in Ballum.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen