friesjournaal logo

De troonrede van Dirk
Dirk Hoekstra (m.) geeft aanwijzingen, ook op de Friese Vastgoedborrel. Links Ruud Glas van De Haan advocaten & notarissen (samen met Makelaardij Hoekstra en Dijkstra Draisma gastheer van het netwerkevent), rechts Erik Schot, partner bij Interra.

LEEUWARDEN – Eens in het jaar krijgt de Friese vastgoedwereld een update van de markt, verteld door makelaar Dirk Hoekstra. Zijn verhaal wordt ook wel ‘De troonrede van Dirk’ genoemd. Net als premier Mark Rutte schetste Dirk op de Friese Vastgoedborrel in restaurant Élevé (voor de derde keer daar te gast) een positief beeld van economie en markt maar hij plaatste wel enkele kanttekeningen. Waarschuwend liet hij horen dat de rente maar even hoeft te stijgen of iedereen ontwaakt in de euforie over de aantrekkende woningmarkt en de economische groei.

,,Laten we niet blind worden,’’ zei hij.

,,Het is een vreemde wereld. Overal zijn problemen en bedreigingen zoals de Brexit, Noord-Korea, het Midden-Oosten, het terrorisme en de onrust op de arbeidsmarkt, maar de markt lijkt er ongevoelig voor te zijn. Met dank aan de lage rente, een tovermiddel. Maar o wee, er hoeft maar anderhalf procent bovenop te komen met een verplichte aflossing van drie procent en het staat er heel anders voor. Het is een wankel evenwicht, laten we voorzichtig blijven. De prijzen kunnen niet blijven stijgen, dat weten de mensen die al wat langer meelopen bliksems goed.’’

De laatste keer dat het beeld zo rooskleurig was, was in 2005. In 2006, zei Dirk, hadden we nog niet door welk gevaar op de loer lag. In 2008 brak de financiële crisis uit. Jaren bleven we er in steken.

Dirk: ,,Het jaar 2012 was nog slecht, in 2013 tekende zich het prille begin van herstel af en in 2015 lag de crisis echt achter ons. Vanaf 2017 is er groei op alle fronten en zijn de verliezen uit het verleden door de meesten goedgemaakt. Dat hadden we een paar jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.’’

Foto: Dirk Hoekstra (m.) geeft aanwijzingen, ook op de Friese Vastgoedborrel. Links Ruud Glas van De Haan advocaten & notarissen (samen met Makelaardij Hoekstra en Dijkstra Draisma gastheer van het netwerkevent), rechts Erik Schot, partner bij Interra.

Partners