friesjournaal logo

Prachtkunst van Jeltina Wierda in Bella Vista
Jeltina Wierda geflankeerd door zoon Siep Jan en dochter Janna.

LEEUWARDEN – Jeltina Wierda is een kunstzinnige dame. Schilderen is bij haar geen fröbelwerk en het is ook geen tijdverdrijf uit verveling. Het is een drive van haar. Ze maakt werk dat van een hoog niveau is. Alleen een signatuur ontbreekt. Aan de ene kant is het knap dat zij meerdere stijlen beheerst, aan de andere kant kun je zeggen dat haar oeuvre daardoor minder herkenbaar is.

,,Ik zeg wel eens tegen haar: focus je meer op een richting,’’ zei zoon Siep Jan Riedstra tijdens de introductie van haar galerie en de opening van een verkooptentoonstelling. Maar aan Jeltina zijn die woorden niet besteed: ,,Ik hou juist van de afwisseling. Wat ik maak hangt af van mijn gemoed en van mijn inspiratie.’’

Jeltina schildert magisch realistisch, maar ook klassiek en impressionistisch, portretten, stillevens en bloementaferelen. De rode lijn is dat al haar werk prachtig is. Je kunt de bezieldheid aan de schilderijen aflezen. Ze heeft een diepe innerlijkheid, altijd gehad. In de tijd dat zij getrouwd was met de flamboyante vastgoedondernemer wijlen Jan Riedstra (overleden in 2009) en met hem woonde op Vijverzathe in Jelsum, verzamelde ze poppen. Enkele zijn door Jeltina geschilderd. Haar schitterende, Willink-achtige doeken zijn demonstraties van voortreffelijke fijnschilderkunst.

Aan het Zuiderplein heeft Jeltina in haar grachtenpand Bella Vista een perfecte plek voor haar atelier en galerie. Ze woont boven met een mooi uitzicht op de Beurs en de Wirdumerdijk.

 

Foto: Jeltina Wierda geflankeerd door zoon Siep Jan en dochter Janna.

Partners