Dokkum blijft in de boeken

DOKKUM – In Dokkum krijgen ze altijd veel voor elkaar. Ad Peek van boekhandel Van der Velde was verrast door zoveel spirit.

,,Het is echt bijzonder hoeveel medewerking wij hebben gekregen. Dat zie je nergens. De gemeente heeft zich hard voor ons gemaakt. Het is net alsof we hier een prijs hebben gewonnen. Wij voelen ons zeer welkom en heel thuis in Dokkum,’’ zei hij bij de opening van zijn zaak op de hoek van de Grote Breedstraat en de Waagstraat. Voorheen was daar boekhandel Schaaf gevestigd. Op de hoek was het kantoor ingericht en daarnaast was de boekwinkel. Er is één ruimte van gemaakt. De ingrijpende verbouwing onder architectuur van Silvester Adema heeft de oude balken en muren in het zicht gebracht. Mede door de boekenwanden en de kabinetten is een karaktervol interieur ontstaan.

Het pand dreigde leeg te komen toen Anita Schaaf aangaf te willen stoppen en een potentiële koper afhaakte. Makelaar Remco van Dijk van Makelaardij Roos tipte de ondernemers Jan-Michiel van der Gang en Eric Kooistra. Zij kochten het pand en traden in contact met Van der Velde want een beetje stad heeft een boekwinkel. Die heeft een heel belangrijke functie in het winkelaanbod. Maar ook namen ze contact op met de gemeente. De regio Dokkum heeft namelijk niet voldoende potentie voor een professionele boekhandel, terwijl een binnenstad aantrekkelijk moet zijn als winkelcentrum.

Foto: Anita Schaaf tussen Rutger van der Velde (l.) en Ad Peek.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen