friesjournaal logo

LEEUWARDEN – ,,Wij hebben er een vogel bij,’’ schertste commissaris Arno Brok in zijn openingstoespraak. Hij doelde op de toekan aan de zuidkant van Leeuwarden. De grote snavel glimt je tegemoet. Vanuit de zalen, restaurants en de helft van de kamers heb je een mooi uitzicht op de weilanden rond Wirdum waarin die andere snavel, die van de grutto, ontbreekt. Leeuwarden is de laatste provinciehoofdstad waar een Van der Valk is gevestigd.

,,Maar het beste bewaar je voor het laatst,’’ vertelde Brok, die zich blij toonde met de komst van de hotelketen en de uitbreiding van de beddencapaciteit met 117 kamers waardoor Leeuwarden het totaal van 700 passeert. Een aantal dat volgens hoogleraar Conrad Lashley van Stenden te hoog is omdat het provinciaal bezettingspercentage niet boven de 70 procent zou uitkomen, maar hij laat zich zand in de ogen strooien door de mislukte, slechte hotelprojecten rond LF2018 die voorzagen in een tijdelijke huisvesting met 3.300 extra bedden. Van der Valk maakte in elk geval een vliegende start. De zaak biedt werk aan 140 medewerkers en is goed voor de lokale economie.

,,Wij hebben nog vóór de opening 63.000 euro aan WOZ betaald en 7.000 euro aan toeristenbelasting,’’ vertelde Martin, die suggesties aandroeg wat met het geld te doen: een iets dieper Âlddjip voor de fluisterbootjes en meer verlichting langs de toevoerwegen. Voor de grond was bovendien al te veel betaald, sprak hij…

Partners