friesjournaal logo

BREMEN – Annemaaike Bakker speelde als Elke, de vrouw van dijkgraaf Hauke Haien, een van de hoofdrollen in de megaproductie De Stormruiter, dat deze zomer het hoogtepunt van LF2018 was. Zij is sinds 2012 vast verbonden aan Theater Bremen.

Geboren Op 16 juni 1985 in het ziekenhuis in Leeuwarden. Ik ben opgegroeid in Burgum, een Wâldpykje dus.

Woonplaats Bremen.

Relatie Dat hou ik privé.

Opleiding De Amsterdamse Toneelschool &

Kleinkunstacademie.

 Werk/carrière Als freelancer heb ik bij verschillende toneelgezelschappen gewerkt. Voor ik naar Duitsland vertrok heb ik in 2011 aan de Drentse bluesopera meegedaan. Dat stuk van de PeerGroup ging over het dilemma van de jonge boer: neem ik het bedrijf van mijn vader over of niet? Dat ik voor Duitsland koos heeft te maken met het feit dat toneel daar een belangrijk onderdeel van de maatschappij is en dat je er nog veel vaste gezelschappen hebt. In ons land heb je dat niet zoveel. Hier neemt locatietheater met openluchtspelen een voornamere plaats in dan in Duitsland. Ik hou van toneelspelen en ben daarom graag aan de bak. 

Geloof Ik ben atheïst.

Politieke partij/voorkeur Ik kom uit een sociaal nest en zit in de groene, linkse hoek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen mocht ik niet stemmen omdat ik niet in Nederland woon.

Hoogtepunt Mijn vertrek naar Bremen. Verder dat ik vorig jaar voor het eerst naar Oerolging. Ja, best een beetje beschamend.

Dieptepunt Dat ik al mijn familie en vrienden achterliet.

Favoriete muziek Oei, ik ben een stofzuiger qua muziek, van zoveel genres in alle uitersten hou ik. Van Paul Simon, The Beatles, Elbow, Anderson .Paak, Yori Swart tot de Groningse Marlene Bakker. Mijn voorkeuren beslaan het hele spectrum van country, bluegrass, hiphop, rap, rock en nog meer. 

Voorbeelden Collega’s en oud-klasgenoten. In het bijzonder de Canadese actrice Tatiana Maslany die meerdere grote prijzen won. Ze speelde eens een tot zeven keer gekloonde zichzelf en nooit werd ze een typetje, maar bleef ze een vol karakter.

Leermeester Mijn docent op de toneelschool, Bart Kiene. Hoe je bijvoorbeeld een monoloog speelt, leerde hij mij. Hij staat een ambachtelijke wijze van toneelspelen voor; technisch maar zonder de inhoud uit het oog te verliezen. Ik leer ook van alle regisseurs. Zeker wanneer ze mij een kant opsturen van waaruit ik nog niet eerder heb gespeeld. 

Beste advies Je hoeft het niet in één dag te kunnen, van mijn ouders. 

Inspiratie Comedians in Cars Getting Coffee. Een show van Jerry Seinfeld op Netflix. De lichtheid van dit programma kan ik goed gebruiken voor dramatische rollen. Ook het kinderprogramma Klokhuis inspireert me. 

Eten Indonesisch en altijd sambal erbij.

Drinken Koffie zwart. Zelfs filterkoffie lust ik. Ik heb wat met koffie. Zo was ik een tijd barista in een koffiesalon in Amsterdam. 

TV Ik kijk weinig tv. En doe ik dat wel dan bij voorkeur hersenloze tv als Big Dreams Small Spacesop BBC, een programma met tuintips. En dan zelf heerlijk klooien. Verder Zondag met Lubach, spannende Netflix-series en het Amerikaanse Saturday Night Live.

Film Ik zit in een filmclubje dat nu jaren 80-films van onder andere Steven Spielberg kijkt. Ook de Franse cinema komt voorbij. Ik dacht dat horror niet aan mij was besteed, maar dat blijkt niet zo te zijn. Horror zoals in Get Out. Maar ik hou ook van romantische komedie als in Call me by your name.

Toneelstuk Die Unverheiratetevan Ewald Palmetshofer. Het stuk gaat drie generaties vrouwen in de oorlog en wat de invloed van een ter dood veroordeelde soldaat op hen heeft. Ik ga graag naar toneel en kan wat dat betreft in Duitsland mijn hart ophalen.

Krant/tijdschrift/medium De Volkskrant online, de Süddeutsche Zeitung, lokale radio Bremen I en II, Deutschland Radio Kultur en via internet Nederlandse media en ook Omrop Fryslân.

Boek Het achtste leven (Voor Brilka) van de Duits-Georgische Nino Haratischwili. Een hele dikke pil over zes generaties van de Georgische familie Jasji. Ik lees nu Juja van haar.

Gadget De effectpedaaltjes voor mijn gitaar.

App Mijn telefoon is te gedateerd voor veel apps. Instagram en de hardloopapp gebruik ik het meest.

Sport Hardlopen. Makkelijk en in de buitenlucht. Beim gehen kommen die Gedanken, schreef Goethe al. En dat is zo. Je krijgt tijdens het lopen veel inspirerende gedachten.

Hobby’s Gitaarspelen.

Vervoer Fiets. Gelukkig is Bremen een fietsstad. Sinds kort heb ik een auto, een Fiat Panda. Die heb ik nodig nu het spoor tussen Bremen en Groningen er vanwege een kapotte brug al vijf jaar uit ligt.

Vakantie Wandelen, zoals vorig jaar met een vriendin in Engeland. Rugzakje om. De bestemming voor deze zomer is nog niet bekend. Ik wil ook graag naar New York.

Doen met een miljoen Een huis in Amsterdam. Ja, dan is het miljoen gauw op. Zo niet, dan nog investeren in kunst en cultuur.

Blij van IJs eten in de zon. Duitsland is een ijsland. Er zijn heel veel ijssalons.

Hekel aan Ruzie.

Kan niet zonder Toneelspelen.

Wat moet anders? Meer nuance in discussies. Het publieke debat polariseert.

Over vijf jaar Vaker in Nederland aan het werk

Friezin in Duitsland Als ik naar de landkaart kijk zit ik eigenlijk nog in Friesland. Ik voel me in Noord-Duitsland dan ook op m’n gemak. Friesland en Bremen lijken meer op elkaar dan Bremen en München.

 

Partners