friesjournaal logo

LEEUWARDEN – AchterboschZantman Architecten in Leeuwarden heeft met een uniek project in China de WAN Award 2017 gewonnen. De internationale architectuurprijs werd in het London Marriott Hotel uitgereikt. De kiem voor het succes in China werd gelegd in 2012 tijdens een door de gemeente Leeuwarden geïnitieerde handelsmissie. Het lukte de Friese architecten om vanuit eerste contacten een vertrouwensrelatie op te bouwen, die garant staat voor meer opdrachten in China.

Hans Achterbosch, architect en oprichter van het bureau in Leeuwarden: ,,Onze opdrachtgever, een particuliere investeerder die terugkeerde naar zijn geboortestreek om er ecologische projecten te realiseren, was zo overtuigd van onze expertise en verbeeldingskracht dat we letterlijk carte blanche kregen.”

De kracht van AchterboschZantman Architecten, onder meer bekend van de houten bruggen van Sneek (de Krûsrak en Dúvelsrak), zit onder meer in de kennis van duurzaamheid en ecologie. Die expertise was in het najaar van 2012 medebepalend voor de selectie van hun ontwerp in China. Het betreft een exclusief ecologisch resort, als aanvulling op een bestaand hotel in de stad Liyang die een stedenband onderhoudt met Leeuwarden. De uitvoering begon in 2013, de oplevering vond plaats in 2015. In 2016 werd het resort feestelijk geopend.

Het project bestaat uit 45 één- tot vierpersoons accommodaties en een luxe spa/clubhuis. De verblijfs- en recreatie-units zijn gebouwd op palen en zweven letterlijk tussen de weelderige boomtoppen van een parkachtige omgeving. Het Friese architectenteam koos voor ‘boomwoningen’ om de ecologische footprint te minimaliseren. De opdrachtgever was met name gecharmeerd van het ontwerp vanwege de verbinding tussen de vrijwel verdwenen Chinese bouwtraditie, gebaseerd op houten constructies, en de typisch West-Europese vormtaal en architectonische details. De jury van de WAN Award noemt het ontwerp ‘gedistingeerd’. Zij prijst de toepassing van lokale materialen, zoals bamboe en de harmonie met de natuur. Uit het juryrapport: ‘Het elegante Meiji Mountain-Hotspring Resort is een benchmark voor duurzaam design.’

Hans Achterbosch was zelf bij de realisatie betrokken: ,,Aanvankelijk hadden we twijfels over de vraag of het Chinese aannemers zou lukken ons ontwerp vanaf tekening te vertalen naar de gewenste bouw. Ze hebben ons echt verrast. Het ontwerp is schitterend uitgevoerd, tot in de kleinste details.”

Partners