friesjournaal logo

JOURE – Vliegende kraaien vangen altijd wat. Dat geldt ook voor ondernemers. Jan Jonkman (59) uit Langweer mag zo’n geluksvogel heten. Hij is onderweg voor het een, en komt het ander tegen. De handel ligt op straat. Jonkman refereert graag aan dominee Zelle, die ooit sprak: ‘Iets doen wat een ander niet doet, dat ligt mij wel.’

,,Iedereen moest een beetje lachen toen ik in kaarsenbenodigdheden begon. Maar dat is een wereld op zich met veel mogelijkheden,’’ zegt de man die met Sellacq Holland in Joure een prachtig bedrijf uit de grond stampte. Inmiddels runt hij dat samen met zoon Leon( 28).

 

Jonkman komt uit de horeca. In 1971 trokken zijn ouders naar Langweer waar ze na hun kruideniersleven in de horeca terechtkwamen en een aantal etablissementen hebben geëxploiteerd. Hijzelf ging dat ook doen. Toen hij zijn cafetaria en speelhal ging verhuren lag ledigheid op de loer. Zover liet hij het niet komen. Het ondernemersbloed kriebelde.

,,Ik zag in 1999 in De Telegraaf een kleine advertentie waarin stond: Ter overname groothandel, zonder contanten onnodig te reflecteren. Het maakte mij nieuwsgierig en ik reageerde. Ik wist niet eens wat voor groothandel het was. Bleek het om kaarsenbenodigdheden te gaan. Ja, dan sta je even te kijken, maar tegelijkertijd denk je: waarom ook niet?’’

En contanten had Jonkman.

De naam van het bedrijf was Sellacq. Een naam die vreemd overkomt en daardoor gauw in het geheugen blijft hangen. De vorige eigenaar was iemand uit het Groningse Sellingen en zijn favoriete vakantieplaats was het Franse Lacquy. Door een verbasterde samenvoeging ontstond Sellacq. Je moet er maar op komen.

De zaak bestond toen zes jaar en dus viert Sellacq dit jaar het 25-jarig jubileum. 

Wat bescheiden begon met een loods achter zijn woning is uitgegroeid tot een flinke onderneming die nu gehuisvest is in twee bedrijfspanden in Joure.

,,Alles wat ik had was de Rolodex die hier in de vitrine staat, m’n eerste computer,’’ lacht Jonkman. Gewoon bellen en afspraken maken.

,,De hele dag reed ik rond en ik zag wel wat er op mijn weg kwam. Zo kom je de leukste ondernemers tegen en beleef je de gekste dingen.’’

Opvangcentra

Hij bezocht onder meer ateliers van dagopvangcentra waar mensen met een beperking werken. Kaarsen maken is daar een populaire en lucratieve activiteit want kaarsen zijn nog steeds de meest gewilde sfeermakers in interieurs. Jonkman bedacht dat de mensen goed moesten kunnen werken en heeft overal in het land prachtige roestvrijstalen werktafels geleverd. Naast kaarsen is men daar ook zeep gaan maken en Sellacq levert in de slipstream de grondstoffen en benodigdheden.

,,Klanten apparatuur en gereedschappen bieden, dan creëer je loyaliteit,’’ weet de gepokte en gemazelde ondernemer, die smeltketels, mengmachines, dompelapparatuur, zeepmachines en reinigingsapparatuur op de markt brengt.

Paraffine

Paraffine vormt de basis van Sellacq. Het is een veelzijdig natuurproduct (‘Je kunt het eten’) dat niet alleen voor kaarsen wordt gebruikt.  

Jonkman: ,,Je kunt bijvoorbeeld bloemen, amaryllisbollen  en fruit onderdompelen in vloeibare paraffine waardoor ze blijven zoals ze zijn. Ideaal bij grafmonumenten of als decoratie. Dit blijkt een schot in de roos. 

De toepassingen van paraffine reiken veel verder. Neem de betonindustrie. Paraffine is uitstekend malmateriaal omdat het niet hecht. En mallen afdichten met kit is lastig omdat je die los moet peuteren. Paraffine als milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare afdichting werkt veel beter. Onder de merknaam Forabit wordt dit gepatenteerd product op de markt gebracht.

In alles waar hechting liefst moet worden voorkomen is paraffine de oplossing, zoals de behandeling van plantenbakjes waar geen wortels aan vast mogen groeien. 

IJsselkogge

Sellacq is meer grondstoffen gaan leveren, waaronder polyethyleenglycol (PEG). Zelfs bij het bijzondere project van de conservering van de 15e-eeuwse IJsselkogge bij Kampen is Sellacq betrokken geraakt door de levering van een geschikte wax.

Jonkman: ,,Eenmaal als het houten schip is gedroogd blijkt de hars PEG waarmee de kogge wordt besproeid een uitstekend conserveringsmateriaal te zijn. Onze opdrachtgever is een Duits bedrijf dat de preparatietank heeft gebouwd.’’

De toepassingen van grondstoffen en producten van Sellacq zijn ongekend. Het bedrijf is actief in de cosmetica (geuren, kleuren), de industrie, laboratoria, architectuur en design, bouw en landbouw. 

Jan Jonkman: ,,Ik sta zelf ook te kijken van alle ontwikkelingen en ik weet echt niet waar dit eindigt.’’

   

Partners