friesjournaal logo

Jaap en Elise Kwast met zoon Martijn.

AMSTERDAM – Met een werkelijk exquise lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club op Dam 27 in Amsterdam heeft Kwast Wijnkopers, vriend van Fryslân Culinair, het 40-jarig jubileum gevierd. De lunch was bereid door Mario Ridder, patron-cuisinier van vier restaurants waaronder Joelia* in Rotterdam. Van de beste relaties was een select (internationaal) gezelschap van 75 gasten uitgenodigd. Natuurlijk werden de mooiste wijnen bij de gerechten geserveerd. De entourage was perfect want de die vond plaats in het schitterende gebouw dat in 1912 op de hoek van de Dam en de Kalverstraat door de Groote Club (van 1872) werd neergezet. In 1922 fuseerde deze club met de Industrieele Club (van 1788), aanvankelijk Doctrina et Amicitiagenaamd. Het is nu een zelfstandig bedrijf met een hotel waar de groten en rijken der aarde logeren.

Kwast heeft Nederland kwaliteitswijn leren drinken. Hoe lang is het geleden dat mensen genoegen namen met Kellergeister, Mateus of Rosé d’Anjou? 

,,Ik had een droom. En dat was nieuwe wijngebieden ontdekken en verrassende wijnen op de markt brengen die matchen met verschillende keukens, geleverd aan inspirerende en geïnspireerde klanten die kwaliteit herkennen en waarderen. Die droom is uitgekomen,’’ zo begon de in Berlikum opgegroeide Jaap Kwast zijn speech.

Een aansprekende metier dan de wereld van wijnen kan hij zich niet voorstellen: ,,Wijn is net als het leven zelf; wijn lééft!’’

Inmiddels drinkt Nederland ook meer wijn dan in het oprichtingsjaar van Kwast in 1978: 12 liter per hoofd van de bevolking toen, nu 21 liter. Overigens stond de oprichting niet onder een goed gesternte, liet wijnschrijver Gert Crum weten.

,,De zeventiger jaren waren het slechtste decennium ooit.’’

Kwast nam niet de gebaande paden, maar ging op reis in de nieuwe wereld. Een van de eerste toppers werd de Rioja. Kwast-wijnen zijn volgens Gert ‘elegant, lichtvoetig met fruitexpressie’. Goed voor lichaam en geest, benadrukte hij. 

Op 1 juni 1978 startte Jaap Kwast zijn bedrijf. Op een industrieterrein in Heemstede huurde hij een ruimte van 120 m2 in het magazijn van een bevriende relatie, waar hij de eerste geïmporteerde wijnen opsloeg. Begin tachtiger jaren werd de ruimte te klein en verhuisde het bedrijf naar Nieuw-Vennep, waar een kleine hal werd gehuurd met daarin een woonwagen die als kantoor fungeerde. Hubrecht Duijker heeft deze kantooraccommodatie ooit in één van zijn boeken ‘het wonderlijkste  kantoor dat ik op mijn importeursreis tegenkwam staat bij Kwast: een caravan midden in een grote loods’ genoemd. Ook deze hal werd te klein en daarom werd er grond aangekocht waar een modern bedrijfspand met opslag en kantoren gebouwd werd aan de Roggestraat in Nieuw-Vennep. De opslagruimte is volledig geklimatiseerd en heeft een capaciteit van 1 miljoen flessen. In juni 1993, precies 15 jaar na oprichting, kon er dan ook verhuisd worden naar het pand waar Kwast Wijnkopers vandaag de dag nog steeds gevestigd is. 

Vanaf het allereerste begin streeft Kwast Wijnkopers ernaar om lekkere, authentieke en doordrinkbare kwaliteitswijnen op de Nederlandse markt te brengen. Via wijnspeciaalzaken en restaurants vinden de wijnen uit het assortiment van Kwast Wijnkopers z’n weg naar de consument. 

Kwast Wijnkopers heeft alle eigenschappen van een typisch familiebedrijf en staat onder leiding van Jaap en Martijn Kwast. Samen met 30 medewerkers, die gemiddeld bijna 10 jaar in dienst zijn, worden iedere dag alle zeilen bijgezet om voor de 1.200 klanten een perfecte business partner te zijn. Een persoonlijke benadering, een oplossingsgerichte mentaliteit, een uitstekende service en een team medewerkers dat de kennis over wijn graag deelt met de klanten, ligt daaraan ten grondslag. 

Jaap Kwast: ,,Onze voorkeur is om als familiebedrijf samen te werken met leveranciers die ook een familiebedrijf zijn en garant staan voor de duurzame kwaliteit van ons assortiment. In 1978 startte Kwast Wijnkopers met het importeren van wijnen uit Californië, Rioja en de Rhône. Dit assortiment is in de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend kwaliteitsassortiment met meer dan 70 leveranciers uit 12 verschillende landen. Jaarlijks distribueren wij 3.5 miljoen flessen in de Nederlandse markt.’’

Partners