friesjournaal logo

Reitse en Tryntsje Spanninga en Ûltsje Dijkstra (r.) voor hun restaurant aan het Douwe Egbertsplein in Joure. (foto Johan Brouwer)

JOURE – Reitse en Tryntsje Spanninga beleefden hectische laatste weken nadat ze  bekendmaakten restaurant ’t Plein in Joure te verkopen. Veel gasten wilden nog eenmaal aan tafel (of in de keuken) zitten om die bijzondere sfeer te proeven, te genieten van de maaltijden, verwend te worden door de bediening en ondergedompeld te worden in het speciale gastheerschap van het restaurantechtpaar. ,,Het was alsof we elke avond een receptie hadden. De reacties waren hartverwarmend. We kunnen terugkijken op een geweldig restaurantleven,’’ zeggen de twee. 

Na 30 jaar vonden ze het tijd worden om afscheid te nemen en zich de komende jaren toe te leggen op eventmanagement dat zij al jaren naast hun restaurantactiviteiten deden. Chef-kok Ûltsje Dijkstra is niet gebleven. Hij bezint zich op zijn toekomst. Dijkstra, een broer van Tryntsje, heeft vanaf het begin de leiding over de keuken gehad. Hij hoorde bij het meubilair, zeggen ze dan. 

De nieuwe uitbaters zijn Marten Haga (31) en Nely Smit (28). Zij waren werkzaam in Zuiver Vlieland, dat dit voorjaar is toegetreden tot Fryslân Culinair. Ze hebben het bedrijf per 18 juni overgenomen. Tijdens de voorjaarsparty op 24 mei werden zij door Reitse en Tryntsje aan de aanwezigen voorgesteld. ‘t Plein is omgedoopt tot Zuiver Joure by Marten & Nely, met een knipoog naar Vlieland. Beide zaken zijn in eigendom van Roland Bakker en zijn vrouw Mieke Kruit.

Voor de bekende tv-kok en zijn vrouw was het een bewogen moment.

‘Het is een omslag in ons leven. Je ontvangst geen gasten meer. Dat is wel eventjes wennen. Wij hebben al die jaren met het grootste plezier ons restaurant gerund. Met tal van gasten hebben we een speciale band opgebouwd en we hebben vooral dankzij Ûltsje veel lof gekregen voor onze keuken. Toch hebben we gemeend om te stoppen met het restaurant omdat het een zwaar vak is. Bovendien gaat de leeftijd ook meetellen. Vanaf nu kunnen wij ons focussen op het regisseren en produceren van culinaire evenementen en partijen, op kookdemonstraties en trainingen die ik geef,’ aldus Reitse, die programma’s voor Omrop Fryslân blijft maken.

Ook blijven Reitse en Tryntsje de Weber-barbecuecursussen verzorgen en dat gaan zij in Sneek doen in Lokaal 55 van Henk en Hanneke Hanenburg. Een schitterende en heel geschikte locatie/accommodatie voor deze workshops. Reitse heeft heel Nederland barbecueën geleerd. Van heinde en verre kwamen mensen naar Joure om de eigen bereidingen te consumeren. Door de populariteit van de barbecue heeft het tuinleven een extra dimensie gekregen en wordt er tegenwoordig in alle seizoenen gegrild. 

Adviezen, workshops en promoties van maaltijden en bereidingen voor opdrachtgevers als Poiesz supermarkten blijven de Spanninga’s eveneens verrichten. Onlangs hebben zij een mega-klus aangenomen: de culinaire organisatie van de theaterproductie Stormruiter, hét uithangbord van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Stilzitten is er dus niet bij.

Reitse en Tryntsje: ,,Oh nee, er is heel veel te doen. We doen het dan ook niet rustiger aan, maar de stress van het restaurant hebben we niet meer. Het werd tijd om het over een andere boeg te gooien en ons te beperken tot het aannemen en verzorgen van cateringklussen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.’’

Reitse Spanninga is oprichter (2000) en oud-voorzitter (tot 2015) van restaurantclub Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van 14 kwaliteitszaken die bij voorkeur regionale ingrediënten in de maaltijden verwerken. Hij mag dan ook worden gezien als de man die het Friese streekproduct nadrukkelijk op de kaart heeft gezet. Tegenwoordig is dat gemeengoed in Friese specialiteitenrestaurants. 

,,Wij zijn heel blij dat we zulke goede opvolgers hebben gevonden en dat onze zaak aan het Douwe Egbertsplein een pleisterplaats blijft voor wie lekker en eerlijk wil eten,’’ besluit Tryntsje Spanninga.

Partners