friesjournaal logo

JOURE – Zuiver-Joure by Marten en Nely is niet op de oude voet van ’t Plein verdergegaan. Verstandig, volgens Reitse Spanninga: ,,Iedereen moet het op zijn eigen manier doen.’’

Wat er anders is? Wel, het interieur heeft andere (kleur)accenten, er staat ander meubilair met rechthoekige, houten tafelbladen die aaneen kunnen worden geschoven, de lakens zijn van tafel en alleen de servetten zijn van linnen, er is nieuwe koelapparatuur geïnstalleerd en het terras wordt met 60 andere stoelen en nieuwe tafels volledig benut.

Marten Haga en Nely Smit willen volop profiteren van de strategische ligging van hun restaurant. Het is vanuit de Jouster haven en het parkeerterrein achter het Douwe Egbertsplein de eerste aanleg. Vandaar dat de zaak ’s morgens om elf uur open gaat voor koffie, huisgemaakt gebak en lunch. Er worden geen broodjes, uitsmijters en tosti’s geserveerd (dat doen collega’s in de Midstraat wel), maar andere, meer apartere lunchgerechten. Bij de borrel krijgen gasten de fijnere, niet-standaardgarnituren. Zuiver-Joure is dus dag- en avondzaak. Dat is hard werken.

,,Intensief ja, beaamt Marten, maar wij zijn jonge ondernemers. Dat moeten wij aankunnen. En je moet er wat voor willen doen, en ook voor laten.’’

Alleen de prachtige, professionele keuken is onaangeroerd gebleven. De keukentafel blijft ook staan. 

,,Eten in de keuken geeft een extra dimensie,’’ weet gastvrouw Nely. 

De nieuwe, eigen stijl vertaalt zich ook in een andere presentatie en een nieuwe bedrijfsoutfit. Marten en Nely hebben gekozen voor handgemaakte spijkerschorten met witte blouses/overhemden waarop restaurantnaam- en logo staan.

Door deze vernieuwingen wil het paar de doelgroep verbreden en meer jongere mensen naar hun zaak trekken.

,,Wij hopen een drempelverlagende entourage te creëren,’’ aldus Nely.

Het keukenconcept is gewijzigd. Zuiver-Joure biedt een viergangenmenu voor de vaste, aantrekkelijke prijs van € 37,50. Meer gangen is mogelijk. In principe moeten gasten reserveren. Dan ook kunnen Marten en Nely rekening houden met speciale (dieet)wensen. 

Marten: ,,Wij kiezen voor dit concept omdat wij dan gegarandeerd dagvers en optimaal seizoensgebonden kunnen inkopen, de hoogste kwaliteit kunnen bieden, de gast het best kunnen verwennen tegen een voordelige prijs en praktisch geen eten hoeven te verspillen. Vandaar de naam Zuiver-Joure. Onze bedoeling is de gast te laten denken dat het voorgeschotelde niet kan voor deze prijs. Bovendien hebben ze zo geen keuzestress. Ze kunnen wel aangeven wat ze niet willen.’’

De zaak heeft een wijnkaart, maar de gast kan ook kiezen voor bijpassende wijnarrangementen.

Marten en Nely zijn eraan toe op eigen benen te staan. Ze hebben de exploitatie overgenomen en zijn dus eigen baas. Marten heeft een mooie staat van dienst opgebouwd. Zo heeft hij onder meer gewerkt in het Kurhaus in Scheveningen, in Le Garage van Joop Braakhekke– samen met Germ Spanninga–, hij heeft acht jaar gediend onder Bocuse d’ Or-chef Marco Poldervaart(Frish ’n Dish in Harlingen) en laatstelijk in Zuiver-Vlieland met chef Robert Buurma.

,,Wij hebben er heel veel zin in,’’ zegt het stel dat op 23 juni begon.

Het restaurant blijft aangesloten bij Fryslân Culinair.  

Partners