friesjournaal logo

Broodjes worden gepresenteerd aan vlnr John Haitsma (secretaris De Âlde Feanen), Johannes Kramer, natuurman Matthijs Schouten die een lezing gaf, wethouder Herwil van Gelder van Leeuwarden en Ytje Hooisma van De Wartenster.

WARTEN – Prinses Irene gaat helemaal op in de natuur, anders ga je het gesprek met bomen niet aan. Ze is dan ook initiatiefneemster van de Nederlandse versie van Fête de la Nature (vier de natuur), dat in Frankrijk, Portugal en Zwitserland begon. De prinses heeft het natuurfestival vijf jaar geleden naar ons land gehaald. De Âlde Feanen was in het weekend van 25 en 26 mei de hoofdlocatie van de viering, die door Irene van Lippe-Biesterfeld zou worden geopend. Als ze niet ziek zou zijn geweest. Dus dat feest ging niet door. Wel ging de feestelijke opening op de activiteitenboerderij De Wartenster in Warten door.

 

Daar was gedeputeerde Johannes Kramer de hoofdgast. Hij vertelde dat Friesland Fête de la Nature verdiende. 

,,Onze provincie telt vier nationale parken; Schiermonnikoog, Lauwersmeer, Drents-Friese Wold en De Âlde Feanen. Vier verborgen parels. Dat zegt wat.’’

De natuur is van ons allemaal, liet Johannes weten.

,,En dus moeten we daar ook met ons allen van kunnen genieten en uiteraard in stand houden.’’

Natuur is volgens hem een factor van belang: ,,Natuur is rijkdom, natuur is de kracht van Fryslân. Anders waren we nooit uitgeroepen tot de mooiste provincie van Nederland, waren we niet gekozen als Kulturele Haadstêd en waren we niet de nummer drie op de Lonely Planet-lijst van mooiste onontdekte bestemmingen.’’

Dat de natuur meer onder de aandacht van de jeugd moet worden gebracht is uit onderzoek gebleken. Slechts één op de drie kinderen vertoeft tenminste één keer per jaar buiten in de natuur. Dat is schrikbarend weinig. In Warten ligt dat anders en daar werd een kinderkoor bereid gevonden om op de wijs van het Blöf-lied Oude Strandhuis een ode op de natuur te zingen.

Partners