friesjournaal logo

Foto vlnr: staatssecretaris Mona Keijzer, Biense Dijkstra, de andere winnaars Volkert Engelsman (ceo Eosta), Bas van der Veldt (ceo AFAS Software) en Klaas Knot. Finalist voor de duurzaamheidsprijs was de Friese afvalrecycling Omrin. (Foto: Maarten Huisman)

BOLSWARD – Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft de prestigieuze Koning Willem I Prijs in de categorie MKB gewonnen. De prijs werd in de Stadsschouwburg Nijmegen uitgereikt door staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer en voorzitter van de Koning Willem I Stichting Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Dijkstra Draisma werd onderscheiden voor de mate waarin het in de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen heeft getoond. Dat leverde tal van prijzen op. Al zeven keer op rij is het bedrijf aangemerkt als ‘Best Managed Company’, de FD Gazelle als snelste groeier pronkt in de prijzenkast en de Duurzaam Bouwen Award 2016 is een andere belangrijke prijs. 

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft meer dan 110 jaar bouwervaring maar dateert in de huidige vorm van 2001 toen Draisma in Makkum en Dijkstra in Dokkum fuseerden. Directeur en enig aandeelhouder Biense Dijkstra werkte destijds bij Draisma en kwam zo weer in de familieonderneming terecht. Niet lang geleden kocht hij zijn broer Jan uit. Biense Dijkstra is een ondernemer die als een bok op de haverkist staat. Het bedrijf is trots op de supergezonde financiële huishouding en het betalen van leveranciers binnen acht dagen, waar drie maanden eerder regel dan uitzondering is in de bouwsector. Vanuit twee vestigingen – Bolsward en Dokkum – richt de onderneming zich met name op projecten in de drie noordelijke provincies (inclusief de Waddeneilanden), Noord-Holland en de Noordoostpolder. Onder de naam DD Wonen biedt Dijkstra Draisma duurzame oplossingen voor nieuwbouw, renovatie, zorg en leefbaarheid. Dijkstra Draisma heeft 325 medewerkers in dienst en boekt een jaaromzet van € 108 miljoen.

Biense Dijkstra was opgetogen na de bekendmaking: ,,Succes betekent voor ons blijven innoveren en aanpassen aan de veranderingen in de wereld om ons heen. Dit lukt alleen met een bedrijf dat helemaal in haar kracht staat met tevreden medewerkers, die doen waar ze goed in zijn. Wij zijn enorm trots op dit resultaat en kunnen niet wachten op ons gezamenlijke doel om in 2030 vijftig procent klimaatneutraal te zijn. Dat is slechts voor twintig procent een technische en voor tachtig procent een sociale uitdaging.’’

De Koning Willem I Prijs wordt sinds 1958 tweejaarlijks uitgereikt in de categorieën grootbedrijf en midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is er de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting en Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, voorzitter. De onafhankelijke ondernemingsprijzen worden actief gesteund door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

 

Partners