friesjournaal logo

Harm Beerda en Douwe Faber toasten op de bouw.

LEEUWARDEN – Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden wordt een lichtgewicht gebouw met een unieke experimentele bouw en fundering, bovenop de voormalige stortplaats Schenkenschans. Een zelfvoorzienend pand gebouwd van circulaire materialen, dat volledig remontabel is. Het pand wordt gebouwd door bouwbedrijf Friso en installatiebedrijf ITBB en ontworpen door AchterboschZantman. Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat gaan zich vestigen in het gebouw. De investering bedraagt € 60 miljoen.

De Energiecampus Leeuwarden is een initiatief van Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. In alles wordt de campus duurzaam en circulair. Zo is de oude provinciale weg N31 hergebruikt voor de aanleg van de toegangsweg en het fietspad op de campus. Uiteindelijk wordt dit hét corporate campusterrein dat groene energie levert voor eigen gebruik en aan de stad Leeuwarden. 

Initiatiefnemers van Energiecampus Leeuwarden vierden samen met alle betrokkenen het officiële startsein voor de bouw van dit duurzame campusterrein. Het plan is uniek in Friesland en heeft een duidelijke focus op duurzame energieoplossingen, circulariteit en kennisdeling. Tegelijkertijd is met de onthulling van het bouwbord een passende oproep geplaatst voor potentiele kavelkopers: ‘Energiecampus Leeuwarden zoekt vrienden’. 

,,Met de energiecampus maken Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat hun dromen waar. Op deze plek komen kennis, onderzoek en productie samen. Hier ontstaan oplossingen voor de energievragen van morgen. Ook levert de energiecampus straks duurzame energie aan een deel van de gemeente Leeuwarden. Kortom een geweldig initiatief,’’ legde wethouder Henk Deinum uit.

Douwe Faber van Ekwadraat, Bauke van Houten van vereniging buurtschap Ritsumasyl en Harm Beerda van Koninklijke Oosterhof Holman ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. De partijen hebben elkaar de afgelopen maanden regelmatig aan de keukentafel in het buurtschap getroffen en zijn tot goede afspraken gekomen. Zo wordt er een klankbordgroep gevormd die de ontwikkelingen op de campus zullen volgen en er wordt een plan opgesteld om het buurtschap Ritsumasyl energieneutraal te maken.

Partners