friesjournaal logo

André Kuipers reed als eerste weg met een elektrische bakfiets.

DRACHTEN – Te land, ter water en ook nog door de lucht, de fossielvrije Elfwegentocht was alom aanwezig in de provincie. De finale was een lange optocht van duurzame voertuigen (elektrisch of blauwe diesel) van Drachten naar Leeuwarden waarvoor de Wâldwei (N31) zelfs deels was afgesloten. Toen de karavaan onderweg was kruisten fossielvrije boten over de Wergeaster feart  en vloog een elektrisch vliegtuig laag over. Friesland gaf een visitekaartje af na een campagne van twee weken.

De parade was een grote demonstratie van hoe we in Nederland al fossielvrij kunnen reizen, hoe veel automerken al een elektrisch model op de markt hebben, maar ook welke andere alternatieven er al zijn. Van stint to shovel, van waterstofauto tot zonneauto, van blauwe diesel tot groen gas. Vooral de prototypes van de Delftse studenten trokken veel bekijks. En dan waren er nog elektrische motoren, scooters, heel veel Lefferts, Stints, bakfietsen, tuktuks, zelfgebouwde skelters, hooverboards en dan was er ook nog een paardentram. 

De slotdag van Fossylfrij Fryslân begon met een ontbijtsymposium in De Lawei, waar wethouder Robert Bakker een volle zaal begroette. 

Eregast was astronaut André Kuipers aan de hand van spectaculaire beelden de 600 ondernemers en genodigden voorhield zuinig om te gaan met Moeder Aarde: ,,Als het mis gaat kunnen we nergens anders heen.’’ 

Hij ziet de Aarde als een ruimteschip: ,,In wezen zijn we allemaal astronauten.’’ De ruimtemissies zijn een halve eeuw geleden begonnen met de Apollo 8 die volgens Kuipers nog van een groter belang was dan de Apollo 9 een jaar later (1969) die de eerste mens op de maan zette. Hij toonde een foto van achter de maan genomen met een opkomende Aarde daar achter en hij wees daarbij op de kwetsbaarheid, de beperkte voorraden, de roofbouw, de uitsterving van diersoorten, de vervuiling, de schade die de mens toebrengt en de enorme groei van de wereldbevolking. 

Kuipers: ,,Hersteltijd hebben we niet.’’

Ruimtevaart is belangrijk, stelde hij, wijzend op de vele satellieten die rond de Aarde cirkelen en ons van heel veel informatie voorzien en ons met elkaar verbinden. Aardobservaties zijn cruciaal voor weersvoorspellingen, klimaatmetingen (CO2, methaan, ontbossing, zeespiegelstijging, poolkapsmelting, vervuiling etc). Vanuit het ruimtelab ISS waarin Kuipers tweemaal ruim een half jaar totaal gewichtsloos verbleef, had hij voortdurend een magnifiek uitzicht op de Aarde. Het ruimtestation is ook van belang voor de internationale samenwerking. Tal van landen zijn erbij betrokken. In die zin verdient ISS een Nobelprijs. Nederland levert haar aandeel: wij zijn volgens André vooral goed in het maken van sensoren.

Partners