friesjournaal logo

NEW YORK – Het Fryslân House New York gaat dit najaar zelfstandig verder. In de Verenigde Staten is genoeg werk voor Friese bedrijven om de uitvalsbasis na de eerste drie jaar voort te zetten. Dat is de ervaring van de dertien bedrijven die gebruik maken van het kantoor in New York.

Commissaris van de Koningin John Jorritsma is opgetogen:  ‘Het is prachtig dat na Amsterdam en Riga ook dit Fryslân House aanslaat. Daar hebben we graag een steentje aan bijgedragen.’ De vestiging in New York is in 2009 geopend tijdens de festiviteiten rond 400 jaar Nederlandse relaties met de Amerikaanse stad. Toen bezocht een Friese delegatie New York om onder meer Friese bedrijven onder de aandacht te brengen. Die opzet is volgens initiatiefnemer van het Fryslân House Ate van der Meer geslaagd: ‘Er is een goede basis gelegd. We kunnen na dit jaar verder met nog steeds dertien bedrijven.’ De provincie Friesland heeft het Fryslân House drie jaar lang voor in totaal 105.000 euro ondersteund. Al eerder zijn met succes Fryslân House-vestigingen opgezet in Riga en Amsterdam. Volgens Jorritsma bewijzen de drie vestigingen hun nut: ‘Ze leveren per saldo extra werk op voor Friese bedrijven. Daar doen we het voor.’

De dertien bedrijven die actief zijn in New York zijn: Business Development Friesland, Snakeware, Hawar IT, Vripack, DHV, Parkingware, Ziuz, Marketing Leeuwarden, Fryslân Marketing, Axtra, Campuslan, Parc Estate en Agro Alliantie. Friesland Bank is sponsor.

Partners