friesjournaal logo

Hans Jouta met het hele Bolswarder peloton voor zijn beeld.

BOLSWARD – Bolsward is dé fietsstad van Friesland. En van het Noorden. Misschien ook wel van Nederland. Ga maar na: het is de stad van de Elfsteden Rijwieltocht, maar ook van de Heamielwielerronde, Kroon’s fietstoertocht, de MINI-elfstedentocht en de Elite Raboronde. En dan is Bolsward dikwijls etappeplaats van de Ronde van Nederland, thans BinckBank Tour geheten. Om te benadrukken dat Bolsward fietsstad is, gaf de Stichting De Friese Elfsteden Rijwieltocht, die al die evenementen organiseert, de Hanzestad een kunstwerk van Hans Jouta cadeau. Het staat aan de invalsweg vanuit oostelijke (Sneker) richting en is een 3D-staalconstructie van de Elfstedenroute waardoor die uit alle richtingen herkenbaar is. 

Vier wielerveteranen onthulden het beeld. Drie ‘gewone’ fietsers in de personen van Durk ReitsmaPiet Hein Hilarides en Wiebe Tolsma die respectievelijk 64, 63 en 60 keer de Elfstedentocht hebben gefietst, en een groot kampioen in de persoon van Hennie Kuiper: tweemaal tweede in de Tour de France, olympisch- en wereldkampioen en winnaar van grote klassiekers als Parijs-Roubaix. Dit was dus een mooie opmaat naar het wielerfeest op maandag 13 augustus, dat trouwens de avond tevoren aanving met de ploegenpresentatie in de stad. Bolsward wist er wat van te maken.

Deze keer was Bolsward finishplaats van de eerste, 177 km lange etappe die in Heerenveen van start ging. Een vlakke rit dus door Friesland, maar niet ongevaarlijk door het kletsnatte weer. Een grote valpartij bleef derhalve niet uit. Winnaar van de grote eindspurt werd de Nederlander Fabio Jakobsen vóór Marcel Kittel en Caleb Ewan

De regionale sponsors genoten op het terras van de finale. Ze zagen het peloton drie keer aan zich voorbijtrekken omdat er een rondje door de greidhoek in de route was opgenomen. (AvK) 

Partners