friesjournaal logo

SPANGA – Evenals alle voorgaande 28 jaren zorgde producer Corina van Eijk opnieuw voor verrassende elementen in de opera die in Spanga (‘Verona van het noorden’) werd opgevoerd. Ditmaal betrof het de opera Aida, met daarin een multimediaspektakel op grote videoschermen waarop verschillende werkelijkheden vloeiend in elkaar over liepen. Dan weer waren het oorlogsbeelden uit Syrië, Jemen en Nigeria, afgewisseld met momenten waarop acteurs in beeld waren en vervolgens in voortreffelijk bezongen scènes op het podium verschenen. Kortom, een Aida, waarvan de wereldpremière in 1871 was, maar nu in een actueel technisch jasje gegoten.

Volgens haar mede-producer met Sneker roots, Bo van der Meulen, wilde Opera Spanga de bezoekers laten zien hoe zinloos en desastreus haat, wraak en dus oorlog zijn. Ook het driekoppige bestuur van Opera Spanga zag met genoegen terug op de première in de ovenwarme tent. Voorzitter Jan Zijlstra – hij vervulde die soms moeizame taak zes jaar – liet weten dat hij wordt opgevolgd door Monique ten Boske. Het besturen is daarmee een geheel vrouwelijke aangelegenheid met Johanna Bandstra en de beroepsmatig als inspirator en facilitator werkzame Annemieke Mintjes. LF2018 liet zich in Spanga vertegenwoordigen door Oeds Westerhof, directeur Erf- en Mienskip, en de onder de rook van Amsterdam wonende Rikkert Kremer, die ‘culture producer’ is. Gehoord zijn reactie, een functie die qua inhoud hier en daar soms vragen oproept. Het terras van de gemeente Weststellingwerf op de operalocatie, met de nieuwe burgemeester André van de Nadort en wethouder Roelof Theun Hoen als ontvangende partij, telde weer een groot aantal genodigden. Onder wie ook de burgemeesters Ellen van Selm van Opsterland en haar collega Harry Oosterman van Ooststellingwerf. Hun collega Gerard van Klaveren zou er ook stellig zijn geweest, ware het niet dat hij als waarnemend burgemeester op Ameland een verplichting had. Passend in het kader van de uitwisseling met Malta was dat de gasten als hoofdgerecht een vleugje Maltese pastizzi (gevuld bladerdeeg) met couscous kregen voorgeschoteld. Qua actualiteit meest prominente aanwezige was directeur Jeroen van Heck van het pompenbedrijf uit Noordwolde dat bereid was in Thailand de voetballertjes uit een grot met water te redden. Zijn vader Roel zou er uitgebreid verslag van hebben gedaan, maar de incognito blijvende Jeroen  liet zich er niet toe verleiden. Hij praatte liever bij met kunstenaar O.C. Hooymeijer

,,Ik behoor in de Rottige Meenthe tot het randgebeuren van de opera,’’ aldus Hooymeijer. Na de door hem in Oosterwolde ingerichte vogeltjeshotelkamer, schiep hij in samenwerking met Staatsbosbeheer een te bezichtigen kijkhut voor niet-bestaande vogels. Uit zijn creatieve brein bedacht, schilderde, tekende en beschreef hij onder meer vogels als de Napolitaan, Duitse reiger, Visgluiper en Mestpikker. (JdK)

Partners