friesjournaal logo

BEETSTERZWAAG – Een geweldige muzikale happening was het weer wat zich op het gazon van Lauswolt afspeelde, waar op 8 juli het Zomerconcert van het Noord-Nederlands Orkest plaatsvond. Hoofdrollen waren er weggelegd voor de broers Lucas (25) en Arthur Jussen (bijna 22) die het concert no. 10 van Wolfgang Amadeus Mozart voor twee piano’s speelden. De pianovirtuozen die ook op het Prinsengrachtconcert waren, kregen een staande ovatie. Een andere hoofdrol was er voor Davinedie Franse chansons bracht. Muziek, onder leiding van gastdirigent Rossen Gergov, was er verder van Antonin Dvorak en van Camille Saint-Saëns van wie uit de opera Samson et Dalilahet ‘orgastische stuk’ (volgens presentator Eric CortonBacchanalewerd gespeeld.

Voor het NNO betekende het openluchtconcert op Lauswolt zoals gewoonlijk het slotakkoord van het seizoen, dat vele hoogtepunten kende met successen op ‘vreemde podia’ als optredens op Lowlands en in popcentrum Neushoorn. Dat klassieke muziek daar ook klinkt is volgens de Raad voor Cultuur een grote verdienste van het NNO.

,,Die vernieuwing en toegankelijkheid is een van de redenen waarom dit symfonieorkest hoog gewaardeerd wordt en aan de top staat,’’ aldus muziekkenner Corton.

Het NNO doet zijn best een nieuw en jong publiek te bereiken. Directeur Ingeborg Walinga (afkomstig uit Sneek) denkt voor komend seizoen wat met gamemuziek te gaan doen.

Niet alleen was het muzikaal genieten, ook culinair was deze 14eeditie van het Zomerconcert een verwennerij. Lauswolt presenteerde een feestelijke High Wine voor de zestienhonderd(!) gasten. Alles met elkaar maakt dat dit Zomerconcert jaarlijks een van de hoogtepunten op de provinciale kalender is. Dat deze editie plaats had in het jaar van culturele hoofdstad maakte het extra bijzonder. De Hoofdstraat van Beetsterzwaag was omgedoopt in ‘Culturele Hoofdstraat’. De happening werd voorafgegaan met een sponsorparty in de tuin bij het zwembad. Daar was een paviljoen ingericht voor de gasten van de bedrijven die het concert mogelijk maakten.

Gesprek van de dag was natuurlijk de overname van Lauswolt, tot dan behorend tot het Duits-Chinese Queens Bilderberg, door Landgoed Oranjewoud Participaties (LOP). LOP is het investeringsvehikel van FB(Fryslân Boppe) Oranjewoud en dat is weer de stichting die de bruidsschat beheert die Rabobank naliet bij de overname van de in 2013 failliet gegane Friesland Bank. FB heeft als doel het sociale, economische en culturele klimaat te bevorderen, iconische Friese bedrijven te behouden en voor hoogwaardige werkgelegenheid te zorgen. Lauswolt-directeur Marc van Gulick refereerde er in zijn toespraak aan. 

Hij toonde zich ingenomen met de nieuwe eigenaar: ,,Het is 64 jaar geleden dat Lauswolt als Fries hotel begon. Na vele jaren met succes onder de vlag van Bilderberg te hebben gevaren zijn we nu weer in Friese handen. Dat voelt goed!’’

Senator en voorzitter van het Productschap Vee en Vlees Joop Atsma was eveneens verheugd: ,,Dit is goed voor Lauswolt en goed voor Friesland.’’

Makelaar/belegger en vastgoedspecialist Cor van Zadelhoff was dat met hem eens. 

,,Dit was de beste optie. Ik moet er niet aan denken dat een projectontwikkelaar hier zijn gang zou kunnen gaan. Dat risico was groot. FB heeft iets heel goeds gedaan. Lauswolt kan niet in betere handen zijn want wie had anders in dit onroerend goed kunnen investeren?,’’ sprak hij verwijzend naar het onderhoud wat nodig is.

Wijnondernemer Jaap Kwast had bij wijze van spreken zelf wel in actie willen komen mocht de nood aan de man zijn gekomen: ,,Een compliment voor Marc dat hij FB binnen heeft gehaald. Dit kon niet beter.’’

Edoch, er is ook scepsis. FB heeft geen verstand van hotellieren en er bestaat geen synergie tussen de dochters van het fonds. Kan Lauswolt als ‘stand alone’, dus zonder deel uit te maken van een samenwerking of een keten, overleven in de hevig concurrerende hotelmarkt? Bilderberg was onder aanvoering van de vertrokken topman en ‘Lauswolt-vriend’ Dries van der Vossen een goede hoeder over het landgoed, dat nu als zelfstandige exploitatiemaatschappij inkoopvoordelen en collectieve specialisaties mist, alsook centrale reserveringen. 

Van Zadelhoff is van mening dat op termijn veel mogelijk is in de exploitatie: ,,Maar eerst moest het vastgoed zijn zeker gesteld.’’

Er komt thans veel aan op de ervaring, de kennis en het enorme netwerk van Marc van Gulick die dit jaar vakantie wel kan vergeten omdat de ontvlechting veel energie vergt.

Op het Zomerconcert waren Harry en Jennifer Westers van WestCord aanwezig, de meest succesvolle hoteliers van Nederland met een parelsnoer van 18 befaamde bedrijven waaronder de SS Rotterdam, Hotel New York en het dit jaar geopende Hotel Jakarta in Amsterdam, het meest duurzame van ons land. Momenteel bouwen ze hun 19ebedrijf in Groningen. Het Friese zakenpaar is niet benaderd voor Lauswolt. Een gedroomd scenario zou wellicht zijn wanneer Lauswolt onderdeel uitmaakt van hun WestCord.

,,Wordt vervolgd,’’ glimlachte Harry Westers veelbetekenend.   

Voor het overige was het ditmaal Fryslân Boppe! (AvK)  

De bedrijven die het concert mogelijk maakten waren: Futuro Cosmetics, Kwast Wijnkopers, Optimix Vermogensbeheer, Trip advocaten en notarissen, Kooyenga Groep, Rabobank Drachten-FrieslandOost, Wagenborg Passagiersdiensten, Friesland Lease, Audi/Autoland Van den Brug, Van der Veen & Kromhout, Arriva, Cruiming architectuur & ontwikkeling, Telecom Service Groep, Wind Groep, Stenden, NDC Mediagroep en Boer & Croon Management. 

 

Partners