friesjournaal logo

foto Martin de Jong

JOURE – Gerard Steeman (69) nam de dag voor Swipe Dei afscheid als voorzitter van de Jouster harddraverij- en renvereniging. Hij is 27 jaar in functie geweest. Klaas de Wrede (rechts op de foto) is zijn opvolger. Dat het besturen Gerard in de genen zit mag duidelijk zijn. Vader Henkwas vele jaren secretaris van de club die in 1885 werd opgericht en tweemaal per jaar een grootse koers organiseert. In juli de Swipe Dei met als belangrijkste prijs de Gouden Swipe voor amatrices en op de vierde maandag van september (of oktober) de Jouster Merke Koersen. Dat gebeurt al sinds 1928 op de Nutsbaan, die een eeuw eerder (1827) werd aangelegd door het ‘Nutsdepartement’. Gerard werd veel lof toegezwaaid. Hij was geknipt voor het voorzitterschap: immer kalm, onderkoelde humor en gevoel voor understatement. Onder zijn leiding groeide Joure uit tot een koers van formaat, de belangrijkste op gras in Nederland met het grootste aantal toeschouwers en de hoogste totalisatoromzet. Toen de sport op haar kont lag wist Joure zijn positie te handhaven. Velen zijn in Joure aanhanger van de sport geworden. In die zin betekende Joure de redding voor de NDR. 

Op de andere foto feliciteert Gerard de laatste winnares van de Gouden Swipe, Hiltje Tjalsma (38). Ze woont in Frankrijk waar ze dravers traint. Een dag voor Swipe Dei arriveerde ze in Friesland waar ze sliep bij haar zus in Blauwhuis, waar haar ouders Akke en Dikky wonen. Hiltje kwam, zag en overwon met Everglide Rapidavan eigenaar Gook Crebas uit Bant. De nummers twee en drie kwamen uit Gorredijk: Samantha Stolker en Gretha Posthumus.

De cijfers van Joure waren weer top: drieduizend mensen langs de baan en een toto-omzet van de tien koersen van € 94.000. Dat wordt nergens gehaald.

Partners