friesjournaal logo

Een razende Roeland door het beemd van De Rottige Meente

NIJETRIJNE – Alleen al de schitterende omgeving waar Opera Nijetrijne zich afspeelt – de lusthof aan het riviertje De Scheene waar producente Yvon Scheper en haar man Frits van Servellen wonen – is het bezoek meer dan waard, de lange wandeling door de bush een beleving op zich. Deze plek in natuurgebied De Rottige Meente is de mooiste theaterlocatie van het land. En dan moet de opera nog beginnen!

Opera Nijetrijne is in 2001 begonnen met jaarlijks een 18e-eeuwse komische opera als een zeer welkome aanvulling op het aanbod van openluchtvoorstellingen. Al gauw vestigde Opera Nijetrijne haar naam. Mensen uit het hele land komen ernaartoe. Voor velen is het een soort pelgrimage. De sereniteit van deze plek geeft het gevoel gedropt te zijn. Daardoor trekt de opera de volle aandacht van het publiek, dat weliswaar breed is maar wel op leeftijd. Waar blijven de jongeren? In de Randstad trekt klassiek de jeugd. Kijk naar het Prinsengrachtconcert. De romantiek van Nijetrijne zou vele verliefde stellen moeten lokken. Bij Orlando de Razendespat de wellust eraf. Vol begeerte wordt gezongen. Mannen vochten zich dood voor een vrouw in de tijd (1782) dat componist Joseph Haydn deze opera onder de naam Orlando Paladinoschreef. Deze voorstelling, tegelijk ernstig en vrolijk van aard, schreeuwde om door jongeren te worden bezocht. Vrienden van de opera moeten jonge mensen uitnodigen om te verversen.

De Nijetrijnse bewerking van het stuk was heel geslaagd. Het libretto was goed te volgen door de vertaling in hedendaags Nederlands en door de articulerende zang van de geestdriftig acterende zangers. Dit alles tegen een adembenemend, sprookjesachtig decor. Het publiek zat er heel Nijetrijaans bovenop. De tribune was gebouwd op een ponton dat via touwen aan katrollen heen en weer langs de wallekant kon worden getrokken waardoor van achtergrond veranderd kon worden.

,,Ze bedenken elke keer weer wat verrassends,’’ merkte een toeschouwer op.

Het verhaal van Orlando leende zich bij uitstek voor Nijetrijne. Het zit vol actie en er was alle ruimte voor de dynamiek. Orlando, bijgenaamd de Razende Roeland, was de dapperste ridder van Karel de Grote. Hij komt voor in het Chanson de Roland uit de 12eeeuw dat handelt over de mens en zijn omgang met de liefde. Orlando heeft daar door zijn hoge libido moeite mee. En dat leidt weer tot hectische en komische taferelen.

Opera Nijetrijne bewees zich weer als topproductie.

Partners