friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Eric Ennema is de anchor man van Omrop Fryslân. Tal van radio- en tv-programma’s heeft hij gepresenteerd. Hij is een vertrouwd gezicht in de Friese huiskamers.

Sinds dit jaar heeft de muziekliefhebber/maker ’s avonds op werkdagen tussen zeven en acht een nieuw radioprogramma: Casa Ennema. Daarmee kwam voor hem de cirkel rond want 36 jaar geleden verving hij in het jongerenprogramma Radio 18 (later Popskuor) Gurbe Douwstra, die er met Radio Froskepôleeen punt achter zette. Casa Ennema is daar min of meer de opvolger van, al wordt het anders: ‘Dit programma draagt mijn stempel. Muziek die je niet altijd hoort.’ Ennema presenteert verder met Andries Bakker de politieke talkshowIt Polytburo.

Geboren 24 maart 1962 in Heiloo. Heit was zeeman bij de KNSM. Zijn thuishaven was Amsterdam maar door de woningnood kon hij geen huis vinden. Zo zijn we in Heiloo beland. Ik heb ook in Vianen gewoond en in Sneek. Op mijn twaalfde zijn we naar Leeuwarden gegaan. Daar ging heit bij de CCF werken.

Woonplaats Leeuwarden.

Relatie Getrouwd met Mike Damsma, al 25 jaar. Wij hebben drie kinderen van 20, 17 en 14. 

Opleiding Na de middelbare school ben ik uitgeloot voor de School voor Journalistiek. Daarom ging ik naar de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Na een jaar hield ik ermee op omdat ik een kans kreeg bij Omrop Fryslân nadat ik eerder bij de Leeuwarder Courant had gesolliciteerd, maar ik kreeg niet eens antwoord. Toen probeerde ik het bij de Omrop. Ik kan niks, ik wil alles, zei ik. Mijn achterbuurman was radiopresentator Rein Tolsma. Hij beval mij aan. Op de redactie ben ik nu het langst in dienst. 

Werk/carrière Radio 18, nieuwspresentator, achtergrondprogramma Omnium, Brekking (tv) met Dieuwke Kroese, Hjoed en It Polytburo dat nu het derde seizoen ingaat en waarvan ik het format zelf heb bedacht. Het is een harde talkshow. De gasten komen nergens mee weg. Desnoods stel ik de vraag nog een keer.

Geloof Niet mee opgegroeid, maar ik heb er wel belangstelling voor zoals ik alles wat in de maatschappij gebeurt interessant vind.

Politieke partij/voorkeur Dat is strikt geheim! Als presentator van It Polytburo wil ik absoluut niet dat mensen dat weten. Alleen Andries Bakker is ervan op de hoogte. Ik stem wel. Meestal op dezelfde partij.

Hoogtepunt Geboorte van de kinderen.

Dieptepunt Het herseninfarct dat Mike in 2015 kreeg. Ze is halfzijdig verlamd. Haar toestand is stabiel. Ze heeft geheugen- en concentratieproblemen, kan moeilijk praten en ze loopt met een stok. Onze huishouding vergt dus veel tijd en energie.  

Voorbeelden Je pikt van iedereen wat op.

Leermeester(s) Felix Meurders en Rob Trip. Maar je moet het vak vooral in de praktijk leren en kijken hoe anderen het doen, bijvoorbeeld op de BBC.

Beste advies Moedig voorwaarts. Van Gerard Reve.

Inspiratie Nieuwsbronnen. Ik ben heel nieuwsgierig en wil weten wat mensen beweegt, lees dagelijks zeven kranten. Ik ben net een spons die alles opneemt.

Eten Ik ben niet culinair aangelegd en ben geen Bourgondiër, heb trouwens ook geen tijd voor uit eten gaan. 

Drinken Ik ben een koffieleut. Een glas melk lust ik ook graag en op zijn tijd een goed glas whisky.

Favoriete muziek Muziek is mijn passie. Ik hou van veel verschillende genres. Het begint bij punk en eindigt bij country en verder alles er tussen in: popballads, Americana, rockabilly, folk, jaren 60. Maar ik mag ook graag muziek maken. Zo ben ik zanger/gitarist in mijn eigen band Drift. Elke week repeteren we. 

TV Actualiteitenrubrieken, Uur van de Wolf en de BBC.

Film De trilogie Lord of the Rings. Het boek kende ik al van A tot Z en ik was bang dat de verfilming een afknapper zou worden. Maar nee hoor: het zijn drie fantastische films geworden. Verder Saving private Ryan en The Shining.

Concert Van The Ramones op het ijsbaanterrein tijdens Sneekwave halverwege de jaren 80. Ze speelden tijdens een donderbui gewoon door. Magisch. En het concert van de rockband Hüsker Dü in Paradiso.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant, alle Nederlandse dagbladen, popbladen, het vakbondsblad van de NVJ, Vrij Nederland, Follow the Money.

Boek Met name non-fictie over politici en artiesten. Boris Johnson kan geweldig schrijven. Hij heeft een mooie biografie over Churchill geschreven. 

Gadget Ik ben geen elektronicafreak. Ik speel met een versterker van omtrent 1970. Werkt nog fantastisch.

App Nieuws-apps.

Sport Basketbal. Ik ben vrijwilliger bij Aris en interview voor de businessclub.

Hobby’s Geen tijd voor. Ik ben muzikant en mantelzorger.

Vervoer Auto en fiets voor in en buiten de stad.

Vakantie Vroeger kamperen. Engeland is favoriet, maar ook Frankrijk. Amerika is fantastisch.

Doen met een miljoen M’n meer dan 100 jaar oude huis afbouwen. Hoop dat er dan nog wat overblijft.

Blij van Mooi weer.

Hekel aan Zeespiegelstijging.

Kan niet zonder Vrouw, kinderen, werk, muziek. 

Wat moet anders? Mensen moeten zich niet te veel illusies maken.

Over vijf jaar Moeilijk te voorspellen. De mediawereld is erg in beweging.

Muziek presenteren of muziek maken? Beide.

Platteland of stad? De stad, en dan specifiek Leeuwarden.

Radio of tv? Ze vormen een mooie afwisseling in m’n werk. Radio is snel en intiem, tv heeft meer impact.

Meer Friese muziek op Omrop Fryslân? Ik lever mijn aandeel.

Sfeer op de redactie? Wisselt. Ik ben geen vroeger-was-alles-beter-man. En ik ga de barricaden niet op. Ik heb genoeg aan m’n hoofd.

Opvolger van Gurbe Douwstra Mijn programma is heel anders. Dus zo beschouw ik het niet.

Partners