friesjournaal logo

Piet en Jantine Mizelmoe op hun terras (het voormalige schoolplein).

BRANTGUM – Steeds meer basisscholen in Friesland gaan dicht. Dat wil niet zeggen dat de gebouwen verdwijnen. Die zijn vaak nog goed bruikbaar. Dat is ook zo in Brantgum waar in 2015 de Ids Wiersma Skoalle sloot.

Voor Piet en Jantine Mizelmoe was het een mooie kansom hun wens – het runnen van een bed & breakfast – in vervulling te laten gaan. In 2016 verhuisden zij van Ternaard naar Brantgum. Vanaf het begin naar volle tevredenheid. Maar ook de gasten verblijven er met plezier. Jorito – de naam van de B&B is afgeleid van hun kinderen Tom (35), Jody (32) en Rianne (25) – blijkt een succes.

Je wilt natuurlijk geen autosloperij op zo’n plek en om die reden vroeg de gemeente belangstellenden een bod te doen en een plan van aanpak in te dienen. In het geval van Piet en Jantine zou er uiterlijk geen ingrepen gedaan hoeven worden. Dus op hun plan van een B&B viel niks aan te merken. Hoewel de gemeente eerst een hogere prijs vroeg en moest zakken omdat er geen kopers waren, werd het bod van Piet en Jantine geaccepteerd. En zo werden ze de trotse eigenaar van een nog jong en degelijk gebouw waarin ze prima kunnen wonen en logies verschaffen.

,,Hier kunnen we wel wat mee. Dit is ideaal, dit moeten we hebben,’’ zeiden de twee tegen elkaar toen ze voor het eerst mochten rondkijken, de kinderen waren nog op school.

Jantine: ,,Wij zochten wat aparts. En dat was dit.’’ 

De indeling was zo gepiept. Twee klaslokalen voor de gasten, de directeurskamer als slaapkamer voor Piet en Jantine, de gang als entree en keuken, de speelzaal werd de woonkamer, de materiaalruimte werd de werkplaats voor Piet en de computerruimte met veel stopcontacten is nu de muziekstudio van Jantine, die al langer dan veertig jaar in een brassband en een big band zit. Wat ook ideaal is: de gastenkamers zijn van de privéverblijven gescheiden en hebben een eigen entree en eigen parkeerterrein. De gang is groot genoeg om er ’s winters speksteenworkshops te houden.   

,,Veel hoefden we niet te verbouwen,’’ zegt Jantine. De grootste klussen waren het leggen van een nieuwe vloer en er zijn nieuwe keukens en sanitair in de twee royale gastenverblijven geplaatst. Veel kon Piet zelf doen omdat hij een verleden in de bouw heeft. 

,,Alleen van de technische installaties, wat het meeste werk was, ben ik afgebleven. Die kun je beter aan de vakman overlaten.’’

Wat ze ook deden was het bouwen van een vide in het hogere gedeelte van de speelzaal die nu als woonkamer dient.

,,Een mooi hoekje om een boek of zo te lezen,’’ aldus Jantine. Piet plaatste er twee raamkozijnen voor nog wat meer licht in de woonkamer. Daar valt veel ‘tegenlicht’ in door de grote ramen die uitzicht bieden tot aan de horizon.

Onlangs heeft de jongste dochter tegenover de ouderlijke woning een huis gekocht. De laatste is de deur uit. Veel ouders vinden het dan onaangenaam stiller worden.

,,Maar wij hebben de gasten nog,’’ zegt Jantine. ,,Dat was ook de reden dat we een B&B wilden. Niet alleen vanwege de leuke bijverdienste maar ook contact met vreemde mensen te krijgen en met buitenlanders. Wij zijn namelijk niet van die vakantiegangers. Hier in Brantgum voelt het als vakantie. Bovendien is het een prettig en heel vrij dorp waar de mensen elkaar in hun waarde laten.’’

Partners