friesjournaal logo

JOURE – Vorig jaar overleed een bijzondere oer-Jouster: Rients Huisman, veel beter en voornamelijk alleen bekend als ‘de Wiets’. Een echte Fries met een groot hart. Skûtsjesilen en de Jouster Merke Koersen (sinds 1928, op de vierde maandag vanaf 1 september) waren z’n grootste liefhebberijen. 

Enkele jaren geleden begon hij een vriendenclub rond de enige echte grasbaandraverij van Nederland om zich heen te verzamelen: Vrienden van de Jouster Harddraverij- en Renvereniging. Leden betalen vijftig euro en dit potje betekent een mooie aanvulling op het prijzengeld. Want zonder poen is het geen doen. 

Met de dood van de Wiets sterft de vereniging niet. Zijn zoons Steffen en Mart gaan door met wat hun vader van de grond heeft getild. Alleen de naam is veranderd. Vrienden van de Wiets en jongens van de Wiets heet de club nu. En dat heeft hij wel verdiend. De achtste koers werd door deze club gesponsord samen met de skûtsjeschippers Johannes Meeter  (Huizum) en Willem Zwaga (Leeuwarden). Winnaar werd Hampshire F Boko (een Zweedse stal van John Bootsman) met pikeur Micha Brouwer op de sulky.

Partners