friesjournaal logo

Theo (l) en Hessel Jaasma met in hun midden hun oud-buurtgenote Alice Booij.

SNEEK – Wanneer hoor je nog van kloris? Het lijkt een typering, net als belhamel, uit de tijd van Pietje Bel en Kruimeltje. In Sneek komt na dertig jaar een kloris terug, en wel in de stripavonturen van Kloris & Ko, in onvervalst Stadsfries geschreven.

‘Mijn tweede uitgave is wat abstracter, maar wel met meer amusement,’ zo sprak de bedenker, tekenaar, kunstenaar en geestelijke vader Theo Jaasma bij de presentatie van het stripalbum in de plaatselijke boekhandel Van der Velde. Zijn broer Hessel, die als tekstschrijver de naam Kloris(de wolf) bedacht, en Theo, alias Ko(de vos), hebben volgens Hille Faber van uitgeverij De Ryp hun ziel en zaligheid gelegd in de nieuwe, 50 pagina's tellende uitgave. 

Toeval of niet, het album verscheen in de nationale week van de strip, die ook nog eens samenviel met de Europese talentendag. De drie stripverhalen, waarin het album is opgedeeld, tellen maar liefst 400 afbeeldingen die Theo stuk voor stuk handmatig tekende en inkleurde. 

Henk van der Veer, prominent behartiger van het Sneker taaltsje over het stripalbum: ‘Kloris en Ko binne maten fan mekaar, krekt su as Stan Laurel & Oliver Hardy. Dergeleke types dus dy’t ut stòpgearen nyt útfonnen hewwe. Foar Snekers is de herkenberheid groat, mar ok nyt-Snekers kanne geniete fan de droochkloaterege húmòr.’ 

In Sneek is Theo Jaasma vanwege zijn outfit – hoed en coat – een bekende verschijning. ‘En een beetje dwars, want hij deed van alles, maar niet mijn opdrachten”, zo wist oud-ambachtsschoolleraar Piet de Vries te vertellen. 

Alice Booij, oud-journaliste, eerder gemeentelijk ambtenaar communicatie en ambassadeur van het nationaal landschap Súd-West-Fryslân, genoot de eer om het eerste exemplaar van de tweede editie Kloris & Ko in ontvangst te nemen. 

‘Als wijk Perkhembewoners hadden wij wat met elkaar,’ aldus Theo, die het wonen in Sneek afwisselt met werken in zijn IJlster schildersatelier. Met uitgeverij De Ryp, de naam is afgeleid van de Blauhúster kunstenaar Gerben Rypma, gaat het goed volgens directeur Hille Faber. Hij liet onder meer werk verschijnen van bekende Friese schrijvers als Eppie DamAbe de VriesKlaas Bruinsmaen Tsjêbbe Hettinga.

Partners