friesjournaal logo

AUGSBUURT – Figuurlijk wil zij graag als bruggenbouwer fungeren. En letterlijk deed gedeputeerde Sietske Poepjes dat met een handeling, waarmee de brug over de Stroobossertrekvaart bij Augsbuurt weer als rijksmonument ‘jierren foarút kin´.

Minpuntje was volgens haar wel dat de brug niet onder de restauratiecriteria viel. Maar met de in totaal zeven vernieuwde bruggen over de Stroobossertrekvaart is die vroegere levensader tussen Friesland en Groningen wel weer in ere hersteld. Dat die al eeuwen bestaat bleek tot verrassing van de bouwers uit het tevoorschijn komen van resten van eerdere bruggen.

Hoofdaannemer was de waterbouwafdeling van Oosterhof Holman BV. Directeur Harm Beerda c.s. trokken er twee jaar voor uit om à raison van € 2,4 miljoen de circulaire handschoen op te pakken. Naast ingenieursbureau Boorsma Drachten, leverden als  onderaannemers o.m. Eurofundering Veenwouden en metselbedrijf Douwenga Franeker er hun bijdrage aan. 

‘Hier en daar moesten tijdelijke oeververbindingen worden aangelegd om de houten brugfunderingen door metselwerk te kunnen vervangen, de leuningen botsingproof te maken en een van de brugdekken te vernieuwen met van oude treinstellen gerecyclede planken. Kortom, geen klassieke klus, maar een innoverende manier van restaureren,’ aldus de provinciale projectleider Sietse Bijker. Twee van de zeven bruggen (bij Augsbuurt en Dijkhuizen) dienen als enige toegang tot de achterliggende boerenbedrijven. 

Toepasselijk in dat kader was het bouwbord van een van de boeren: ‘Ek yn de takomst bliuwe wy berikber’. Na de ontvangst in het van 1347 daterende en in 1782 herbouwde  kerkje van Augsbuurt verkenden de genodigden in antieke bootjes de aloude vaarverbinding tussen Stroobos en Kollum. Voor het ca. 60 inwoners tellende dorpje een ‘hele gebeurtenis’. Onder hen bevond zich ook de ter plaatse wonende Rien Huizing, in de 70’er jaren landelijk bekend als nieuwslezer bij het NOS Journaal. Hij verruilde later het drukke Gooi voor de voormalige schoolmeesterswoning in het ‘smûke’ Augsbuurt. 

Partners