friesjournaal logo

Een primeur op het event: bereiding met een 3D-printer.

Elk jaar vindt het jaarlijks culinair evenement van Fryslân Culinair plaats op een andere locatie en deze keer was dat de inspirerende ambiance van de Kanselarij in Leeuwarden, een van de rijkst gedecoreerde gebouwen van Friesland. De Kanselarij is in de periode 1566-1571 gebouwd onder Filips II tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het was toen de zetel van het Hof van Friesland. Daarna heeft het gebouw meerdere functies gehad: ziekenhuis, kazerne, burgerlijke en militaire verzekering, museum en thans wordt onderdak geboden aan onder meer de opleiding bestuurskunde van de Thorbecke Academie. Maar je kunt het gebouw ook gewoon huren en er een evenement houden.

Om meerdere redenen koos Fryslân Culinair voor de Kanselarij. Ten eerste is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa, ten tweede is het een historisch gebouw, ten derde wordt het gebruikt voor de LF2018-expositie Places of Hope en ten vierde is er een tuin waar je nu door het mooie weer kon verblijven. In de tuin was bovendien een fototentoonstelling van Erikjan Koopmans te zien. 

Dus kwam het thema ditmaal – Kunst op het bord – geheel tot zijn recht. Verder was het vooral proeven en proeven. Een keur aan gerechtjes passeerde de revue, het ene nog lekkerder dan het andere. En daar was het voor de connaisseurs van Fryslân Culinair om te doen. Met op de achtergrond stemmige muziek in het grandcafé. 

Er bleef ook nog geld over en dat wordt besteed aan Humanitas Kindervakantieweken in Friesland. 

Partners