friesjournaal logo

JOURE – Kunst en couture kunnen prima met elkaar samengaan en elkaar zelfs versterken. Die symbiose bleek in de galerie van Fransje Versloot in het voormalige fabriekscomplex van DE aan de Slachtewei in Joure. 

‘Schilderij, foto, stof, patroon, couture.

Was het in die volgorde maar zo eenvoudig,’ aldus de kunstenares. Zij kreeg couturier Hans Noordstrand uit Nijeholtpade en fotograaf Johan Brouwer uit Goïngarijp en een aantal vriendinnen die als mannequins fungeerden, mee om de wereld van kunst en couture te verbinden. 

‘Een prachtig, maar ook krachtig samenspel van gevoel, vakkennis en kunde, waarmee we belangstellenden willen laten delen in de passie die hier aan de dag wordt gelegd,’ zo verduidelijkte Fransje de show van beeld, vorm en kleur. Hans Noordstrand introduceerde zijn kleermakersvak in combinatie met het volgen van de modeacademie. 

Hans: ‘Mijn moeder wilde graag dat ik dierenarts zou worden, maar het runnen van een modeatelier naar voorbeeld van mijn oom in Amsterdam sprak mij meer aan.’ 

Om de trends te volgen, reist hij jaarlijks tweemaal af naar Parijs, waar ‘de grote jongens’ de nieuwste kleuren, stoffen en accessoires presenteren. 

‘Daar doe ik mijn inspiratie op en om er met een leeg hoofd tegen aan te gaan, trek ik vaak naar het stiltegebied rond het noord-Friese dorp Wierum.’

Het resultaat van de creaties die hij schiep mocht er zijn. Vooral bij de schilderijen, waarbij de ‘mannequins’ hun expressie toonden, dwong bewondering af. De stoffen, bedrukt via de gemaakte foto's van de kunstobjecten, combineerden wonderwel met de door Fransje geschilderde tableaus. Derhalve ziet zij met genoegen terug op het initiatief dat zij een jaar geleden nam. 

‘Ik heb het eerst een beetje tegen me aan laten leunen,’ zo liet zij zich ontvallen. Maar het is, om op haar schilders passie voort te borduren, wel goed uit de verf gekomen. Dat beaamden onder meer ook haar voor een dag als mannequins fungerende vriendinnen Jantje Schiphorst, cfo NDC Mediagroep, en de inmiddels twee jaar in Italië wonende Margreeth Kuipers, die weer even back in Joure was. (JdK)

Partners