friesjournaal logo

ALLINGAWIER – Lysanne Kuindersma heeft enkele jaren in het buitenland gewoond en dan weet je hoeveel impact Amsterdam heeft. De hoofdstad is bekender dan Nederland. Je weet dan ook hoe kort de afstanden hier zijn.

Friesland ligt in de achtertuin van Amsterdam, op een uurtje rijden.

Zo lang ben je in het buitenland al onderweg voor je goed en wel van de luchthaven af bent. Om onze provincie toeristisch op de kaart te zetten bedacht ze een uitdagende campagne: Amsterdam Lake District.

‘Water trekt nu eenmaal mensen. En zodra een buitenlandse toerist in Amsterdam is en erachter komt dat je vlakbij een mooi merengebied hebt in een provincie die in alles anders en aantrekkelijk is, dan is de stap niet groot meer om de Afsluitdijk over te gaan,’ aldus Lysanne.

Zo creatief is tot nu toe geen VVV en geen provinciaal toerismebureau geweest, terwijl daar de afgelopen jaren karrenvrachten overheidsgeld in is gedumpt. Promotie kun je beter aan ondernemers dan aan ambtenaren over laten: minder kosten, meer rendement.

Deze zomer ging de eerste bus Chinezen met Amsterdam Lake District Tours naar Friesland. Ze maakten een dagtocht naar Museumdorp Allingawier waar je in een notendop het oude, dorpse en ambachtelijke Friesland ervaart. De Chinezen vergaapten zich aan de omgeving, de natuur, de dieren en de rust. Een leerzame ervaring voor de organisatoren. ‘Dit hadden we niet verwacht. Men hoeft niet eens het water op om te genieten. Dit gaan we meenemen in onze evaluatie,’ aldus Lysanne.

Er valt hier veel te ontdekken voor buitenlanders. Zoals Unesco-werelderfgoed (Woudagemaal, Planetarium, Wadden, Schokland), de nationale parken, het Lauwersmeergebied als Dark Sky Park, de elf steden, de waterinfrastructuur (Afsluitdijk), de meren, dorpen, oude polders en natuurgebieden. 

Lysanne: ‘De gasten hebben een speciale app waarop de rit te volgen is en extra informatie wordt verstrekt. Er is een kaart van Amsterdam Lake District gemaakt door de Belgische cartoonist Stef Ringoot.’

De eendaagse rondrit is de opmaat naar meerdaagse rondritten en langere verblijven in Friesland. 

Lysanne: ‘Friesland wordt straks gezien als een logisch verlengstuk van Amsterdam en op onze beurt profiteren wij van de enorme aantrekkingskracht van de stad.’

Amsterdam zal er ook blij mee zijn want de stad is volgens de Amsterdammers zelf veel te druk. Goed dat de toestroom van toeristen wordt ontlast. En anders kunnen ze de stad ontvluchten door een dagje Friesland te doen en hier op adem komen. De eerste bustrip met Amsterdammers is al geweest!

Rest nog de kwestie rond de iconische 3d-letters I Amsterdam in het museumkwartier waar GroenLinks van af wil omdat deze slogan te individualistisch zou zijn. Lysanne heeft zich al gemeld om de letters over te nemen.

Partners